27 Temmuz 2024 Cumartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

EBB’ye 124 milyon aktaran ESKİ Genel Müdürü: Su pahalı olmalı

EBB’ye 124 milyon aktaran ESKİ Genel Müdürü: Su pahalı olmalı
  • 29 Kasım 2023 Çarşamba
  • 2386 kez okundu

ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, su pahalılığına yönelik yaptığı açıklamada, "Su pahalı deniliyor. Evet su pahalı, olmak da zorunda" dedi.

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda ESKİ Genel Müdürlüğü Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti. Toplantı, Meclis Başkan Vekili Hasan Ünal başkanlığında gerçekleşti.

Toplantıda; ilgili komisyondan gelen “su/atıksu, hizmetler/teminatlar ve yaptırımlar tarifesi, 2024 yılı geçici işçi vizesi ile memur kadrolarında derece değişiklikleri” konularını içeren gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

“2024 yılı yatırım programı, 2024 yılı performans programı, 2024 yılı ve izleyen iki yılın bütçesi” ilgili maddeleri ise oy çokluğuyla meclisten geçti.

ESKİ kanalizasyon hizmeti götürmediği yerlerden neden atık su parası alıyor?

Murat Özcan: "Kanalizasyon hattı olmayan yerler var. Köylülerimiz kanalizasyon hizmeti almadan neden atık su parası ödüyor. Ortada bir adaletsizlik var."

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan şu ifadeleri kullandı;

“2 milyar 50 milyon TL bütçe ile yatırım programı oluşturan ESKİ’nin yeni yıl bütçesini görüşüyoruz. Bütçenin 400 bin lirası taşınabilirler satılarak oluşturulacak. Bununla ilgili bilgi istiyoruz. Hizmet alımları adı altında 487 milyon TL’lik bir giderle karşı karşıyayız. Bütçenin 4’te 1’inin hizmet alanlarına ayrılmasını anlamlandıramıyoruz. 300 milyon TL personel gideri olan bir kurumun 487 milyon TL hizmet giderinin olmasının bizlere açıklanmasını istiyoruz.

İlçelere ve köylere götürülen hizmet kanuni bir vazifedir. Kanunen bu hizmetleri yapmak zorundasınız. Hükümet tarafından bu köylere hizmet götürülsün diye para veriliyor. Köylerden alınan su paralarının büyük bölümü zamanında hükümet tarafından altyapısı yapılmış yerlerdir. 20 metreküpten sonra köylerdeki tarife daha ucuz, ancak 20 metreküpten sonra şehir içi tarifesi uygulanıyor. Bir çiftçi her yıl bir koyun parasını belediyeye su parası olarak ödemektedir. Bu 20 metreküplük limit 50-60 metreküplere çıkarılmalıdır. 

Kanalizasyon hattı olmayan yerler var. Köylülerimiz kanalizasyon hizmeti almadan neden atık su parası ödüyor. Ortada bir adaletsizlik var. Yapın kanalizasyonları alın bu paraları. Bu atık su parasının köylülerden alınmaması gerekiyor.

BÜTÇENİN 4/1’NİN HİZMET ALIMLARINA AYRILMASI SORU İŞARETİ YARATTI

Özcan, ESKİ’nin hizmet alımı giderlerini eleştirerek şöyle konuştu: “Hizmet alımları adı altında çok ciddi bir gider görüyoruz. Yeterince araç ve ekipmana sahip olan kurumun, yaklaşık bütçesinin 4/1’ni hizmet alımlarına ayırmasını anlamıyoruz. Bu rakamdaki hizmet alımı Espark A.Ş.’ye fatura gösteriliyorsa bunun kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. 300 milyona yakın gideri olan bir kurumun 478 milyon hizmet gideri olmasının açıklanması gerekiyor.”

“PAHALI OLMAK ZORUNDA”

Su pahalılığı eleştirileri konusunda Oğuzhan Özen, “Su pahalı deniliyor. Evet su pahalı, olmak da zorunda. Maliyet esaslı kuruluşlarız biz. Devletin organları tarafından denetleniyoruz. Asla zarar etmemek üzerine devam ediyoruz. Kar etmek zorundayız ama bunun da bir limiti var. Herkesin üretim maliyeti farklıdır, diğer şehirlerle kıyaslanamaz” şeklinde konuştu.

AK Partili Reyhan’dan ESKİ’ye 124 milyon lira tepkisi

ESKİ’ye yönelik eleştirilerde bulunan AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin kanalizasyon sorunlarını çözmeye yönelik hamleler yapmadığını belirtti. Reyhan “ESKİ'nin son 4 yılda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne 124 milyon TL para aktardığını hatırlatıp, ESKİ’yi kanalizasyon sorunlarını çözme odaklı yatırımlar yapmaya davet ediyoruz” dedi.


Zarar Ediyor Dedikleri ESKİ Büyükşehir Belediyesine 124 Milyon Aktarmış

Eskişehir Milli Düşünce Platformu'nda ise bu açıklama ile ilgili çarpıcı bir analiz paylaşıldı.

Her ay elektrik ve suya verdiğim para aşağı yukarı aynı.

Gençliğinden beri Büyükerşen'den başka patron görmeyen ve bu sadakati karşılığında liyakat gözetilmeden ESKİ Genel Müdürü yapılan Özen, su pahalı olmak zorunda demiş ama sebebini açıklamamış. Ben açıklayayım. Çünkü Belediyenin, belediyenin vazifesi olmayan işlere harcadığı paralar için çok para lazım.

Gerçekte su pahalı olmak zorunda değildir. Hazır gelen suyu arıtıp basmanın maliyeti ile, dövizle ithal edilen doğalgaz ve yüksek yatırım, yüksek işletme maliyetleri ile üretilen elektriğin maliyeti aynı mıdır?

Devlet, yüksek maliyetle üretilen elektriği sübvanse ederek vatandaşa gerçek maliyetin yansımasına engel olurken, Belediye, asli görevi olan şebeke suyunu, yüksek kâr ile satarak para kazanma peşindedir.

Eskişehir halkı, sırtında yük olan bu zihniyetten kurtulduğu zaman, 25 sene nasıl uyutulduğunu anlayacak ama,işten geçmiş olacak.


 



Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar