21 Kasım 2024 Perşembe
Bizim de İhtiyacımız Olan Böyle Projeler!

Bizim de İhtiyacımız Olan Böyle Projeler!

Özgür TIKIZ
Özgür TIKIZ

Bizim de İhtiyacımız Olan Böyle Projeler!

Son dönemlerde yaşanan yağışların artmasıyla alt yapı eksiklerinden kaynaklı sıkıntılar da maalesef arttı. Bir de buna üst yapı sorunları eklenince yaşananları boyutları da arttı. Yağan yağmurlarla büyüyen çukurlar suların altında görünmediği için sürücüler zor anlar yaşadılar.

Kentimizin geriye dönük olarak baktığımızda yakın tarih diyeceğim geçmiş süreçte ciddi bir alt yapı yatırımı ve projesi hayata geçirilmiş değil. Üstüne üstlük bir dönem önce yeni çıkan Büyükşehir yasası sonrası büyükşehir belediyelerinin sorumluluk alanına ilçeler de eklenince durum iyice kontrolden çıkmış gibi görünüyor.

Bu değişim sonrası ilçe belediyelerin bütçelerinin bir bölümü büyükşehir belediyelerine ve su kanalizasyon işlerine aktarılıyor. Ancak bu aktarılan yüzde 40 bütçenin ilçelere nasıl ne şekilde yatırıma ve hizmete döndüğünün bir kontrol mekanizması yok.

Bunun dışında kamuoyunun da hatırlayacağım ESKİ bütçesinin 40 milyona yakın verdiği bütçe fazlası bu kurumun yatırımlarında kullanılmak yerine Büyükşehir Belediyesine iddialara göre oradanda belediye şirketlerine aktarıldı. Yani yatırıma yönelmesi gereken ciddi bir para yatırım yönelmedi. En azından ESKi tarafından yönelmedi. Oysa bu sıralar çok daha vahim bir konuyu öğrendik. Oto yıkama açmak için ESKİ den izin isteyen vatandaşlara verilen yanıttı ESKİ arıtma tesislerinin kapasitesinin %30 fazlası arıtmaya çalıştığı bundan dolayı izin verilemeyeceği yanıtı verilmişti. Peki büyüyen, nüfusu artan bir şehrin Arıtması şuan kapasitesinin üstünde hizmet verirken bu artış hızına neden adapte olmuyor ve dahası neden kimse bunun hesabını sormuyordu!

Biz bunları düşünürken ve başka şehirlere örnek olduğumuz ifade edilen bazı şeylerin yanında başka kentlerden gelen haberler bizi heyecanlandırdı. Acaba kentimiz de yani kentimiz yöneticileri bu gibi projeleri örnek alabilirler miydi? Mesela 20-25 yıl önce ekonomik anlamda yarıştığımız Bursa Büyükşehir Belediyesi müzisyenler için pandemi de destek adına bir proje hayata geçirmiş akabinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de böyle bir çalışma yaptığını duyurmuştu. Acaba Konya da alt yapı için yapılan devasa proje de örnek olabilir mi diye düşündük!

Düşündük ve akabinde aslında ne kadar elzem bir durum olduğunu da bir kez daha gördük. Yağan yağmurlar sonrası kentin bazı noktalarında kronik olarak yaşanan sorun, yağmur biraz daha hızlanınca ve sağanak halini alınca kentin her yerini sardı. En ilginci yapımı sırasında sözde alt yapı çalışmaları da yapılan tramvay güzergahlarındaki çalışmaların hiç bir işe yaramadığı ve tramvay yollarının sular altında kaldığını bir kez daha gördük.

Ne zaman kentimizde ciddi bir alt yapı ve akabinde üst yapı çalışması yapılacak dersiniz? Türkiye’ye örnek olacak DEV YATIRIM haberini biz Eskişehirimiz için ne zaman yapabileceğiz? Gerçekten artık sıkıldı.

Ben yaptım oldu diye yapılan işlerden, harcanan kamu kaynaklarından defalarca aynı sıkıntıları yaşamaktan sıkıldık.. Düşünün kentin bir kaç mahallesinde yaklaşık 20 yıl önce imar planlarında genişletilen caddelerdeki çalışmalar daha 3 yıl önce başladı.. Tabii buna da hayıflanalım 3 yıl önce başladı ve hala hiç birisi bitmedi. Bu bitmeyen yerlerden biri olan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün babasını adını taşıyan Ali Rıza Efendi caddesinde de dün yağışlar sonrasından binlerce liralık hasar meydana geldi. Bitmeyen yolda kullanılan mucırların hepsi sulara karışıp gitti. Elbette bununla ilgili de kimse ses çıkarıp hesap sormayacağı için kenti yönetenler ve bu işin sorumluları için çok da endişelenecek bir durum yok. Zira daha önceki pek çok hatalarının bedelini ödeyen kamu kaynakları bir kez daha heba oldu. Onların hayıflanmasına, endişelenmesi mahal yok.. Hesap da sormayacaklar.

Ara sıra hatırlatırım.. Mesela bu kanunsuzluğun ve kamu kaynaklarının nasıl heba edildiğini merak edenler Büyükşehir Belediyesinin yaptığı Sarısungur göletine gidebilir. Orada büyük devasa bir beton yığını göreceksiniz. Kanunsuz şekilde yapıldığı için yapımı durdurulan ve kamu kaynaklarının heba edildiği bir beton yığını. Aslına bakarsanız bu futursuzluğun ve hesap sorulmamasının anıtı gibi duran bir yapıt... Oraya bakarak Eskişehirdeki bu kanunları hiçe sayan, ben yaptım oldu anlayışının nasıl da futursuzca, çekinmeden işleri yaptığını görebilirsiniz.

Durum aslında genel olarak bu. Ben yaptım oldu, Ben karar verdim oldu.. Sonuç dünki yaşanan kepazelik.. Kentin alt yapısı yok, alt yapı hizmeti vermediğin şehrin ortasından geçen çevre yolu da, sözde sıfırdan yaptığın tramvaz güzergahları gibi bu sulardan, sağanaktan nasibini alıyor..  Nasıl olsa, kim neden sorumlu, kim neyi yapmalı gibi bir çok bilgiye sahip olmayan, işin ilginci bunları öğrenmek gibi bir derdi olmayan savunacak büyük bir kitlede mevcut..

Tabii bu arada vatandaşlar bu durumla uğraşırken kentin şehreminleri neredeydi? O da diğer bir soru. Mesela Odunpazarı Belediye başkanı Sayın Kazım Kurt aynı saatlerde sosyal medya hesabında paylaştığına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile Gaziantepte hararetli bir sohbetteymiş. Diğer başkanların nerede olduğu ise muamma.

Yolda kalan, hatta görüntülerini paylaştık yol çöktüğü için aracı içine kaçan ve hasar gören vatandaş ise yardım beklemiş. Her kurum diğerine paslamış.. Hani yıllardır insanları uyuttuğunuz Avrupa Belediyeciliğinin asıl olduğu Avrua da yaşansaydı bu durum ne olur du diye sormadan edemiyor insan. Sorumlular ancak sorumlulukların da kabul etmeyecek kadar da hep olduğu gibi futursuzlar.

Size küçük bir hatırlatma daha yapalım mı?

O dönemin kıt imkanları ile hizmet veren Sezai Aksoy döneminde neler olmuş?

 

Sezai Aksoy Dönemi İcraatları
Eskişehir'in plansızlık sorunu Sezai Aksoy döneminde çözüme kavuşturuldu. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları 1986 yılında onaylanırken 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları da 1988 yılında tamamlandı.

Eskişehir'in su gereksinimini karşılayan İçme ve Kullanma Suyu Arıtma Tesisleri yapıldı.

Eskişehir Pis Su Kanalizasyon Projesi hazırlandı.

Pis Su Toplama, Yağmur Suyu Toplama ve Pis Su Arıtma Tesisi olmak üzere üç ana bölümden oluşan Eskişehir Pis Su Kanalizasyon Projesi hazırlandı.

Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası yapıldı.
İ
Asfalt plenti, taş ocağı ve taş kırma tesislerinden oluşan yeni asfalt şantiyesi kuruldu.

Yeni çöp döküm alanı açılırken eskiden çöp döküm alanı olarak kullanılan arazi üzerine Kapalı Garaj ve Bakım Onarım Tesisleri kuruldu.

Seyitgazi yolu üzerinde bulunan 1 milyon metre karelik alan üzerinde yeni mezarlık oluşturuldu.

Tepebaşı bölgesindeki yangınlara müdahale etmek üzere İtfaiye Grup Amirliği kuruldu.

Kent merkezinde bulunan gazinolar şehir dışına çıkartıldı.

Odunpazarı Sit Alanı Koruma İmar Planları hazırlandı.

Taşbaşı ticaret merkezinin bulunduğu alanın istimlaki yapıldı.

Ondan sonrası Rahmetli Selami Vardar Döneminde

 

Selami Vardar Dönemi İcraatları
Atık Su Arıtma Tesisi yapıldı.

Şehirlerarası Otobüs Terminali, Kırsal Terminal ve terminallerle çevre yolu arasındaki bağlantıyı sağlayan üst geçidin yapımı gerçekleştirildi.

İçme ve Kullanma Suyu Arıtma Tesisi tamamlanarak devreye sokuldu.

930 mahallenin altyapısı gerçekleştirildi. 5 yılda 259bin 683 Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Toplama Kanalı inşaatı yapıldı.

96160 konuttan oluşan Sultandere Toplu Konut Projesi hayata geçirildi.

Alışveriş Merkezi, îş Merkezi, Kültür Merkezi ve Otopark ünitelerini bünyesinde barındıran Taşbaşı Ticaret ve Kültür Merkezi yapıldı.

Bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutan tarihi Taşhan restore edilerek bugün de kullanılan Nikah Sarayına dönüştürüldü.

Hamamyolu Projesi yaşama geçirildi.

Bugün Atatürk Bulvarı olarak adlandırılan ulaşım hattı Muammer Aksoy Caddesi olarak ulaşıma açıldı, çevresindeki geniş bir alanda imar uygulama projesi yaşama geçirildi.

75 mahalleyi kapsayan 1500 hektarlık Islah İmar Planı uygulamaya konuldu. Hisseli tapular müstakile dönüştürülerek 75bin tapu dağıtıldı.

Taşbaşı Sıcak Sular Bölgesi Koruma ve Geliştirme Projesi hazırlanıp uygulama aşamasına getirildi. Bu proje daha sonra uygulanmadı.

Reşadiye Katlı Otoparkı ve bugün Özgüven Tesislerinin de bulunduğu katlı otopark yapıldı.

5 yılda 626 bin 36 ton asfalt döküldü.

Vefat ettiği için 3 Yıl hizmet yapabilen Eskişehirin İlk Büyükşehir Belediye Başkanı Rahmetli Aydın Arat döneminde

 

Aydın Arat Dönemi İcraatları
Doğalgaz Projesi gerçekleştirilerek hava kirliliği sorununa kesin çözüm bulundu.

Kalabak Suyu Damacana ve Dolum Tesisleri kuruldu.

Yaş sebze, meyve Toptancı Hali ve Soğuk Hava Depoları yapılarak bugün Haller Gençlik Merkezinin bulunduğu bölgedeki büyük sorun ortadan kaldırıldı.

Büyükşehir Belediyesi Aşevi açıldı.

Sultandere'de ekmek fabrikası kurularak halk ekmeği üretimi başlatıldı.

Hafif Raylı Sistem Projesi hazırlatılıp Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onaylanması sağlandı.

Cumhuriye ve İki Eylül katlı otopark-larıyla Kurtuluş Zemin altı Otoparkı yapıldı. OPorsuk temizlenip Köprübaşı bölgesinde çevre düzenlemesi gerçekleştirildi.
*
Hamit Dedelek Bulvarı, Ulus Caddesi açıldı. Atatürk Bulvarı uzatılıp Güney-Batı Çevre Yolu'nun yapımına başlandı. Muttalip üstgeçidi yapılıp çok sayıda kavşak düzenlemesi gerçekleştirildi.

Selami Vardar döneminde yapımına başlanan Pis Su Antma Tesisleri tamamlandı. Altyapı çalışmaları da devam ettirilerek 33 mahalle daha altyapıya kavuşturuldu.

Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri ve Yunus Emre Halk Çarşısı yapılarak hizmete sunuldu.

Eskişehirspor uzun bir aradan sonra yeniden birinci lige yükseldi.

Peki 1999 yılından bugüne Eskişehir'de neler yapıldı? Şöyle bir düşünün




YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar