13 Kasım 2024 Çarşamba
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

“sağlığın kapısı gıda hijyeni..."

Gıda hijyeni uygulamalarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe KESKİN , “sağlıklı hayatın ilk basamağı gıda hijyenidir.” dedi.

Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe KESKİN konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 Gıda hijyenine uygun, doğru yöntem ve tekniklerle üretilen gıdalar bize sağlık, güç, enerji olarak dönerken; tam tersine hijyen koşullarını taşımayan besinler sağlığımızı tehdit edip hastalık olarak geri dönmektedir.GIDALAR;insan sağlığını direkt etkileyen etmenler arasındadır.Ne bir giysiye ve ayakkabıya, ne de bir aksesuara benzerler, rahatsız olduğumuz zaman çıkarıp atabileceğimiz cinsten ! Ağzımızdan giren her besin, sindirim sistemi yoluyla, hücrelerimize gitmekte,bizim adeta yakıtımız haline gelip, organlarımız tarafından kullanılmaktadır.Tüm bu nedenlerle, Gıda güvenliğini Milli bir mesele olarak değerlendireli; sağlıklı gıda  üretilebilmesi için tüm koşullar sağlanmalı, gerekli denetimler aksatmadan yerine getirilmelidir.

    Gıda güvenliğini Milli bir mesele olarak değerlendirmeli; sağlıklı gıda  üretilebilmesi ve sunulması için tüm koşullar sağlanmalı, gerekli denetimler aksatmadan sürdürülmelidir.

Tarla ve çiftlikten, çatala gelinceye kadar Gıda İşletmecilerinin sorumlulukları şunlardır:

En iyi denetci tüketicidir...

-Birincil üretim yapıyorlarsa, ürünün işlenebilecegi de düşünülerek sonraki işleme merkezine gidinceye kadar ürünü bulaştan korumak,  işlenmiş ürünün gerektirdiği hammadde dışında başka maddelerin karışmasını önlemek,

-Ürünün istediği depolama şartlarını ısı, ışık, nem vb açısından yerine getirmek,

-Üretim tesisini gerek fiziksel açıdan, gerek havalandırma açısından temiz tutmak, kemirgen ve zararlılara karşı gerekli önlemleri almak,

-Ambalaj ve paketlemeyi doğru yapmak,

-Tüm ekipman, araç- gereç ve konteynerlerin temiz olmasını sağlamak, bulaşmayı önlemek,

-Gıda ile temas eden personelin sağlıklı olmasını ve sağlık riskleri konusunda eğitim almasını sağlamak,

-Gıdalar için belirlenen mikrobiyolojik kriterlere uymak,

-Soğuk zinciri korumak ve kayıt altına almak,

-Numune almak ve analiz ettirmek,

-Gıda ve Hijyen yönetmeliğinin amacına ulaşması için gerekli prosedürleri uygulamak.

-Haşere ve kemirgen kontrolü için uygun prosedürler uygulanır. Bu prosedürler, gıdanın hazırlandığı, muameleye tabi tutulduğu veya depolandığı yerlere,evcil hayvanların girmesini önlemek amacıyla da uygulanır.

Bu koşulları sağlamayan, hileli yollara başvuran İşletmeler insan hayatını tehdit ettikleri için ağır ve caydırıcı cezalara tabi tutulmalıdır.

Herhangi bir durumda soru işareti duyduğunuz bir konu olursa, mutlaka ALO 174 üzerinden ve bugün itibariyle devreye giren 0501 174 0 174 Whatsapp Gıda İhbar Numarası üzerinden mesajla bize ulaşın

BİZ TÜKETİCİLER, gücümüzün her zaman farkında olmalı, dikkatli davranmalı ve Evrensel Tüketici Haklarından " Sağlık ve Güvenliğinin Korunması  Hakkı" nı yerine getirmek için; gıda güvenilirliğiyle ilgili her türlü ihbar ve şikayette bulunabileceğimiz ALO 174 GIDA HATTI' nı aramaktan veya 0501 174 0 174  whatshap ihbar şikayetci olmaktan çekinmemeliyiz.

Ayşe KESKİN -Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi



Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar