16 Eylül 2024 Pazartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Yaz aylarında artan saç bitleri nasıl tedavi edilmeli?

Saç biti insan saçında üreyen ve yaşayan çok küçük, kanatsız, kan emerek beslenen böceklerin neden olduğu, özellikle ensede kaşıntı şikâyeti ile görülen bir paraziter deri hastalığıdır. Başın arkasına, enseye ve kulakların arkasına yerleşen sirkeler, yaklaşık 8-9 günde görünür hale gelir ve sonraki 9-12 günde olgunlaşırlar. Okul ve yurtlar gibi toplu yaşanan ve ortak eşya kullanılan kalabalık ortamlarda ve ayrıca yaz aylarında daha kolay çoğalan bitler; tarak, şapka gibi kişisel eşyalar aracılığıyla bulaşabilirler.

Yaz aylarında kış aylarına göre daha sık rastlanan saç bitleri, üremek için sıcak ve nemli ortamları tercih eder. Bu koşullar, bitlerin hızla çoğalmasına ve yayılmasına zemin hazırlar. Bitler, grip gibi herkese bulaşabilen, saç derisinde yaşayan küçük parazitlerdir. Saç biti genellikle okul çağındaki çocuklarda görülse de grip gibi her yaştan insana bulaşma olasılığı vardır. 

Bit, ortak kullanılan kişisel eşyalarla bulaşabilir

Bitlenmenin kişisel hijyene dikkat etmemekle ilgisi bulunmadığının altını çizen Ecz. Levent BAL, “Bit; tarak, şapka gibi ortak kullanılan kişisel eşyalarla bulaşabilir ve saçlı deride birkaç hafta canlı kalabilir. Hastalar bit veya sirke barındırabilecek kişisel eşyaları ortak olarak kullanmamalıdır. Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu saçlı deri, ense ve kulak arkasındaki kaşınma hissidir.  Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir. Bitler hareketli olduğundan hemen görülmese de sirkeleri görmek mümkündür. Bitlenen kişinin, saçında ortalama 12 ile 24 arası canlı bit bulunur. Erişkin bitlerin yaşam süresi ortalama 30 gündür. Bitlenme olan kişilerle temasta olan herkes muayene edilip hastayla birlikte tedavi edilmelidirler.  Bu tedavide, Sağlık Bakanlığı onaylı bit ilaçlarının kullanılması faydalı olabilir.” dedi.

Bit tedavisi nasıl yapılır?

Saç derisinde bit fark edildiğinde yapılması gerekenler konusunda da açıklamalarda bulunan Ecz. Levent BAL, “Fırça, tarak, şapka, başörtüsü, yastık kılıfı, havlu gibi eşyalar çamaşır makinesinde en az 60 derece sıcak suyla yıkanmalıdır. Yıkanamayacak eşyalar ise kuru temizleme veya 2 hafta ağzı kapatılmış plastik torbada bekletilerek; bitler ve yumurtalar tamamen temizlenmelidir. Bu temizlik işlemleriyle beraber bit ilaçlarının da kullanılması gerekir. Bit ilaçları konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ilaçların insan sağlığına zararlı olmaması ve hamilelerde dahi kullanılabiliyor olmasıdır. Bir bit ilacının en belirleyici özellikleri arasında; kokusuz, cilt dostu ve tedavi tekrarına ihtiyaç kalmayacak nitelikleri taşıması bulunmaktadır.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Yeni nesil silikon bazlı bit spreyi: Bitrin

Klasik bit ilaçlarının aksine kuru saça kolaylıkla uygulanabilen, yıkama gerektirmeyen ve deriden emilmeyen Bitrin, kokusuz, renksiz ve cilt dostudur. Astım hastaları, hamileler ve 6 aydan büyük bebeklerin güvenli bir şekilde kullanılabileceği Bitrin, yaralı deri üzerine de uygulanabilir. Böcek ilacı içermeyen Bitrin toksik etki de göstermez. Sağlık Bakanlığı onaylı yeni nesil silikon bazlı Bitrin Bit Spreyi’ni pratik başlığı sayesinde kullanmak oldukça kolaydır. Tek uygulamada bitleri ve sirkeleri imha eden sprey, iki gün boyunca koruma sağlar. Bitrin Sprey uygulamasından 2 saat sonra saç kuru bir görünüm alacağından rahatlıkla ev dışına, sosyal ortamlara da çıkılabilir.



Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Sağlık Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar