29 Haziran 2024 Cumartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Palyatif hastalar da diş bakımına ihtiyaç duyuyor

Ağız hijyeni sağlanmadığında enfeksiyon oluşabiliyor

Kendine bakma konusunda yeterli olmayan, ileri yaşta veya bilinçleri kapalı olan palyatif hastaların da oral sorunlar yaşayabileceğini belirten uzmanlar bu sorunların ciddi neticeleri olabileceğine dikkat çekiyor.

Oral sorunların hastanın gıda alımında caydırıcı olabileceğini dile getiren Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Yetersiz beslenme sonucu bağışıklık sistemleri zayıflayabilir.” dedi. Palyatif hastalarda ağız hijyeni sağlanmadığında enfeksiyon riskinin de ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, bakım verenlerin hastaların ağız ve diş sağlığını korumak için alabileceği önlemlere değindi.

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, palyatif hastalar için diş bakımının önemini anlattı.

Palyatif hastalarda oral sorunlar bağışıklık sistemini etkileyebiliyor

Palyatif hastaların da oral ağrı ve rahatsızlıklar yaşayabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, bu rahatsızlıkların hastanın gıda alımında caydırıcı olabileceğini ve yetersiz beslenme sonucu bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olabileceğini vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Bahar, “Bu nedenle, palyatif hastaları için bu süreçte oral sorunları ile olası komplikasyonları önlemek için yeterli ağız bakımı yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Sık ağız bakımı enfeksiyon riskini önlemede etkili

Palyatif hastalarda ağız kuruluğunun (kserostomi) sık görüldüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Özellikle oksijen tedavisi alan hastalarda ağız hijyenini sağlamak, mukoza kuruluğunu ve enfeksiyon riskini önlemede etkilidir. Sık aralıkla hastaya etkin bir ağız bakımı verilmelidir. Bu durumda Klorheksidin Glukonatlı solüsyon şeklindeki ağız antiseptikleri ile ağızdaki enfeksiyonla mücadele yapılabilir.” dedi.

Uzun sureli entübasyon gerektiren hastalarda ağız bakımının oldukça zor olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Entübe hastalar ağızlarını uzun sure açık tutmak zorunda kalırlar ve bu durum ağız mukozasında kuruluğa sebep olur. Ağız kuruluğunu önlemek üzere klorheksidin glukonat dezenfektanı içeren ağız ve dudak nemlendiricisini steril saplı süngerler yardımı ile kullanmak uygun olacaktır. Aspirasyonlu diş fırçası entübe hastalar dışında diğer yoğun bakım hastalarında da kullanılması ağız temizliği için önem taşır. Ağız bakımında kullanılabilecek ve tavsiye edilen diğer bir tıbbi malzeme ise limon gliserin pamuklu çubuklardır. Bu çubuklar ağız içinde tahrişe neden olan asidik kalıntıların ve tükürüğün temizlenmesine ağız içi mukozası, diş ve diş etlerinin yumuşatılması için uygun bir yardımcı malzemedir.”

Palyatif bakımı verenlere öneriler

Palyatif bakımı verenlerin de hastaların ağız ve diş sağlığını korumak için alabileceği önlemler olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Hastanın durumuna göre her 4-6 saatte bir ve gereksinim duyulduğunda ağız bakımı verilmesi ayrıca düzenli olarak değiştirilen yumuşak bir diş fırçasıyla ağız bakımının sağlanması önerilir.”

Dişleri sadece yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalamanın yeterli olmayabileceğine de dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Dil ve yanak içi kısımlarınızda temizlemek için özel temizleme süngerleri kullanılabilir. Bazen dil basacakları da temizlemeyi daha etkin yapmak için hastaya bakım veren tarafından kullanılabilir.” diyerek sözlerini tamamladı. 



Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Sağlık Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar