İmarla ilgili vaatler bilimsel verilere dayanmalı
Eskişehir'de 25 yıllık büyükşehir, 20 yıllık Tepebaşı, 10 yıllık Odunpazarı belediyesi yönetimlerinde söz sahibi olanların Eskişehir genelinde ki kentsel dönüşüm başarısı 3 blok ve sadece 24 daireden oluşunca, imar ve kentsel dönüşümle ilgili açıklamalara da mantıklı yanıtlar verebilen çıkmadı.
En son imar revizyonu denilerek Eskişehir'deki sosyal alan, park alanı gibi alanların Ticaret, akaryakıt ve konut alanlarına dönüştürme gibi şehrin gelecek 50 yılını ipotek altına alan skandal bir karara imza atanlar seçimlerdeki bu konulara dikkat çeken açıklamalara karşı ne açıklayacakları merak ediliyordu.
Eskişehir'de siyasetin arka bahçesine dönen Kent konseylerinden Odunpazarı Kent Konseyi başkanı İsmail Kumru açıklama yaptı. Eskişehir'de 25 yılda nazım imar planı yapılmaması gibi detayları görmezden gelen Kumru kentsel dönüşüm ve imar konusundaki verilen vaatleri hedef aldı.
Odunpazarı bölgesinde bir yanda 13 kat verilen bir yanda 2 kat imar verilen yan yana sokakların nasıl bir bilimsel temele dayandırıldığını sorgulayıp sorgulamadığını konusunu bilmediğimiz Kumru, "İmarla ilgili vaatler bilimsel verilere dayanmalı" diyerek şu açıklamayı yaptı:
Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde belediye başkan adaylarının imarla ilgili vaatlerini eleştirdiği bir basın açıklaması yayınladı.
Başkan Kumru’nun açıklaması şöyle;
Değerli Eskişehirliler, bir deprem ülkesi olan ülkemizde bundan 1 yıl önce yaşanan ve 10 ilimizin etkilendiği depremlerde on binlerce insanımızı kaybettik ve yaralarını hala saramadığımız bir tabloyla karşılaştık.
Bildiğiniz üzere Eskişehir’imiz de deprem kuşağında bulunmaktadır ve yıkıcı bir deprem riskiyle karşı karşıyadır. Bu risk bilinmesine rağmen son günlerde kimi belediye başkan adaylarının yaklaşan seçimler sebebiyle verdiği kat arttırımı vaatleri Eskişehirlileri tedirgin etmektedir. Popülist vaatlerle Eskişehirlilerin geleceği tehlikeye atılmamalıdır. Bu tarz vaatler, imar planları, kat arttırımı konuları bilimsel verilere dayandırılmalı, konuyla ilgili STK’lar, İnşaat Mühendisleri Odası, ilgili meslek kuruluşları ve üniversitelerle birlikte kapsamlı çalışmalar yapılarak ortak akla dayanan planlar ortaya çıkarılmalıdır.
Kentimizin uzun yıllardır hükümet eliyle çözülemeyen çevre yolu, havaalanı, ölüm yolları gibi sorunları dururken müteahhitleri, komisyoncuları ve sektörden rant elde etmek isteyenleri hoş tutmak amacıyla bilimsellikten uzak olarak verilen kat arttırımı gibi hassas ve tehlikeli vaatlerin bu seçimin konusu olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Ekonomik problemlerle yaşama tutunma mücadelesi veren halkımızın bu projelerle can tehlikesiyle karşı karşıya kalmaması gerektiğini vurguluyor, önemli olanın insan hayatı ve yaşam hakkı olduğunun bilinmesini istiyoruz!
Gönderen: journal