18 Nisan 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

İNOVASYONA DEV YATIRIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine önemli bir aktörün daha kazandırıldığını belirterek, “25 milyon lira bütçeyle kurulan Lova İnovasyon Merkezi’nde 40 kişilik bir Ar-Ge ekibi çalışacak.” dedi.

 

Bakan Varank, Sincan ASO Teknopark’taki Lova İnovasyon Merkezi’nin açılışını yaptı. ASO Teknopark’ın 51 teknoloji firmasıyla Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine güç katan önemli merkezlerden biri olduğunu vurgulayan Varank, şunları söyledi:

 

60’TAN FAZLA AR-GE PROJESİ: Yazılımdan bilişime, enerjiden savunma sanayine kadar birçok alanda 60’dan fazla Ar-Ge projesi burada yürütülüyor. Teknolojik kabiliyetlerimizin gelişimine önemli katkılar sunuluyor. Lova İnovasyon Merkezinin de buraya dahil olmasıyla birlikte bu katkı çok daha ileri bir noktaya taşınacak. ASO Teknopark bu alanda tek değil. Bugün 59 ilimizde, 81’i aktif 13’ü yapım aşamasında olan toplam 94 teknopark bulunuyor.

 

TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK: Şu anda 8 bin 200 firma ve 85 bin Ar-Ge personeli teknoparklarda ülkemizin teknolojik bağımsızlığı için ter döküyor, çok önemli işlere imza atıyor. 2008 yılında çıkardığımız kanunla önemli bir düzenleme getirdik. Özel sektörün Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini yerinde desteklemeye başladık.

 

2 BİN 500’DEN FAZLA MERKEZ: Bugün itibarıyla firmaların kendi bünyesinde kurup Ar-Ge veya tasarım çalışması yaptığı 2 bin 500’den fazla merkez bulunuyor. Buralarda da 80 bin Ar-Ge personeli aynı teknoparklarda olduğu gibi sayısız teknoloji geliştirme projesine imza atıyor.

 

AR-GE VE İNOVASYON: Biz bu ülkede, 20 yılda, adeta sıfırdan devasa bir Ar-Ge inovasyon ekosistemi inşa ettik. Bu ekosistem, küresel rekabetçiliğimizi artıracak sayısız teknolojik ürün ve hizmetin geliştirilmesine imkân sağlıyor. Hatta son dönemde üretimde, ihracatta ve ekonomik büyümede elde ettiğimiz başarılara büyük bir katkı sunuyor.

 

30 KAT ARTIŞ: Ülkemizde yapılan Ar-Ge harcamalarının parasal değeri, 2002’den bu yana tam 30 kat artarak 55 milyar liraya ulaştı. Bu harcamaların milli gelire oranını da iki kat artırarak binde 5’ten yüzde 1,09’a çıkardık.

 

EKOSİSTEME KATKI: 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının sadece yüzde 30’unu özel sektör gerçekleştirirken, bugün bu harcamaların yüzde 65’ini özel sektör yapıyor. Lova İnovasyon Merkezi de ekosistemin özel sektör öncülüğünde yaşadığı bu dönüşüme önemli katkılar sunacak.

 

CAZİBE MERKEZİ: Türkiye’de tam zamanlı çalışan Ar-Ge personeli sayısı 2002’den beri yaklaşık 7 kat artarak 200 bine ulaştı. Emin olun bugün artık ülkemiz, bilim insanları için çok ciddi bir cazibe merkezi haline geldi. Yurt dışındaki en prestijli üniversitelerde, araştırma kurumlarında çalışan yüzlerce öncü bilim insanı, açtığımız programlara başvurarak çalışmalarını ülkemize taşıdı.

 

YERLİ PATENT: Tabi, bu gelişmelere paralel olarak, çıktıların da muazzam bir şekilde arttığını görüyoruz. Bu durumun en somut göstergesi hiç şüphesiz patent verilerinde kaydettiğimiz artış. 2002’den bu yana yerli patent başvuru sayımız tam 20 kat artarak yıllık 8 bin 500’e ulaştı. Kısacası; yaptığımız yatırımların, uyguladığımız politikaların, harcadığımız emeğin katkısıyla Türkiye, Ar-Ge ve inovasyon alanında sayılı ülkeler arasındaki yerini aldı.

 

25 MİLYON LİRALIK BÜTÇE: Attığımız adımlara bir yenisini ekliyor; Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine çok önemli bir aktör daha kazandırıyoruz. Mobilya sektörümüzün öncülerinden olan Doğanlar Holding Grubunun Lova Yatak markasına ait İnovasyon Merkezini açıyoruz. 25 milyon lira bütçeyle kurulan bu merkezde 40 kişilik bir Ar-Ge ekibi çalışacak.

 

KİŞİYE ÖZEL ÜRÜN: Bu proje; Türkiye Fizyoterapistler derneğiylebirliği içinde geliştirildi.  Bilim insanlarıyla birlikte basınç ve hareketleri ölçüp analiz eden özel bir sistem tasarlandı ve buradaki Ar-Ge merkezinde konumlandırıldı. Burada yürütülecek bilimsel çalışmalarla omurga sağlığına, kas-iskelet sağlığına, kişiye özel ihtiyaçlara uygun ürünler geliştirilecek.

 

BİLİMSEL TEMELLİ: Farklı vücut anatomileri, farklı uyku alışkanlıkları analiz edilerek bilimsel temellere dayalı bir ürün portföyü oluşturulacak.  Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda satılacak olan bu kişiselleştirilmiş ürünler sayesinde firmamızın ve dolayısıyla ülkemizin kazancı kat be kat artacak.

 

REKABETÇİLİK: Bu merkezin devreye alınmasıyla birlikte Lova Yatak ürünleri de Ar-Ge ve inovasyon temelli olarak tasarlanıp üretilecek. Böylece firmamızın uluslararası piyasalardaki rekabetçi konumu daha da güçlenecek.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar