28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

ESKİŞEHİR MERALARI YEŞERMEYE DEVAM EDİYOR

“Daha Yeşil Mera Daha Karlı Hayvancılık”

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2021 yılında hazırlanarak hayata geçirilen “Mihalıççık İlçesi Adahisar Mahallesi Islah ve Amenajman Projesi” faaliyetleri devam ediyor.

Gerçekleştirilen proje çalışmaları kapsamında açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş: “Eskişehir’imizin meralarını korumak ve  verimliliklerini arttırıp sürdürülebilirliğini sağlanmak için Bakanlığımızın ve Eskişehir Valiliğimizin destekleriyle projelerimize hayat vermeye devam ediyoruz. İlimizde her sene yeni mahallelerimizi ilave etmek suretiyle projelerle gelişen mera alanlarımızı daha da artırıyoruz.

İlimizin yüzölçümü 1.396.000 Hektar olup, 282.651 Hektarlık alanı mera alanı statüsündedir. Mera alanlarımızın ilimizin toplam yüzölçümüne oranı %20,25 dir.

İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizde 2010 yılından sonra 15 adet Mera Islah ve Amenajman Projesi 195.016 da alanda başlayıp bitirilmiştir. Hali hazırda Adahisar Mahallemizde 1.478 da alanda projemizin çalışmalarını yürütmeye devam ediyoruz. 2022 yılı itibariyle 84.480 da alanda 11 adet Mera Islah ve Amenajman Projemizin faaliyetleri davam etmektedir.

Projelerle meralarımızın verimliliğini artırmaya devam edeceğiz. Amacımız, olabildiğince meralarımızı daha planlı kullanılmasını sağlayarak sürdürülebilirliğine katkı yapmak, bir yandan da meralarımızın verimini arttırarak kaba yem ihtiyacımızın büyük bölümünü bu alanlardan elde edip hayvancılıkla iştigal eden yetiştiricilerimizin yem maliyetlerini düşürmek ve dolayısıyla daha karlı bir hayvancılığa imkân sağlamaktır. Biliyoruz ki daha yeşil mera, daha karlı hayvancılık demektir.

Bu amacı gerçekleştirmek için yapılan işlemlerden bir tanesi de meralarımızdaki otlatma baskısını azaltmaktır. Bu nedenle Mera Islah ve Amenajman Projelerinin yürütüldüğü köylerde,   kaliteli yem bitkisi üretimini arttırmak ve ıslah sürecinde kaba yem açığını kapatmak için hayvancılık yapan çiftçilerimize tohum desteği yapmaktayız.

Proje kapsamında Adahisar mahallemizin merasında otlayan hayvanlarımızın su ihtiyaçlarını karşılamak için sıvat yapımını da bitirerek hizmete sunduk. Gerçekleştirdiğimiz projeler yetiştiricilerimize hayırlı ve uğurlu olsun. Bol ve bereketli kazançlar diliyorum.” dedi.

2021 yılında başlayan Mihalıççık İlçesi Adahisar Mahallesi Islah ve Amenajman Projesinin 2023 yılına kadar 3 yıl boyunca devam etmesi planlanmıştır. Proje kapsamında bölgede bulunan mera alanlarındaki hayvanların yiyemediği dikenli bitkilerin temizliği yapılarak, bahar döneminde İl Müdürlüğümüz tarafından temin edilen mera bitki tohumları ve gübrelerin mera alanlarına ekimi ve gübreleme çalışmaları yapılmıştır. Her yılın Şubat-Nisan döneminde mera alanlarında tekrar oluşan yabancı bitkilerin temizliği periyodik olarak yapılmaktadır. Hayvanların su ihtiyacı için İl Müdürlüğümüz tarafından 1 adet sıvat yaptırılmıştır.

İl Müdürlüğümüz ve Adahisar Muhtarlığının öncülüğünde Adahisar’lı çiftçilerimizin ayni katkılarıyla faaliyetlerimiz devam etmektedir.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar