19 Nisan 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Bakan Varank’tan URAYSİM Mesajı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada Eskişehir ve URAYSİM projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankEskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi'nin açılış töreninde, Rekabetçi Sektörler Programı'nın somut çıktıları anlamında çok bereketli bir dönemin geçirildiğini, sadece son bir yılda birbirinden önemli 8 projenin açılışını yapıp ülkeye kazandırdıklarını söyledi.

"URAYSİM Projesi bu şehre değer katacak bir proje... Bütün kavgayı lütfen bize bırakmayın, kamuoyuna anlatın... URAYSİM Projesi'ni başardığımızda göreceksiniz..."

Bakan Varank, hükümet ve Bakanlık olarak her daim Eskişehir'in yanında olacaklarını ve yatırımlara devam edeceklerini aktardı.

Eskişehir'deki Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi (URAYSİM) Projesi'ne değinen Varank, şunları kaydetti:

"Yıllardır konuştuğumuz bir URAYSİM Projesi var. Bu şehir raylı sistemler güçlü kabiliyetleri olan bir şehir ve sanayicilerimizle oturduğumuz zaman sanayicilerimiz bize diyorlar ki 'Sayın Bakanım bu URAYSİM Projesi'ni bizim yapmamız lazım. Raylı sistem araçları üretiminde bizim kabiliyetlerimizi test edebileceğimiz, ürünlerimizi test edebileceğimiz bir yere ihtiyacımız var.' 'Gelin beraber URAYSİM'i yapalım' dediğimizde işte karşımıza birileri çıkıyor. Yok o projeyi iptal ettiriyor. Bu projeyi iptal ettiriyor. 'Biz onu oraya yaptırmayız' diyor. 'Bunun yeri burası değil' diyor ama siz yol almakta güçlük çekiyorsunuz. URAYSİM Projesi bu şehre değer katacak bir proje. Sanayicimize değer katacak bir proje ve burayı 6550 (sayılı kanun) araştırma altyapısı kapsamına alarak biz buradaki kabiliyetleri dünyaya tanıtmak, buradaki kabiliyetlerle dünyaya üretim yapmak istiyoruz. Sanayicilerin bunu kamuoyuna anlatmaları lazım. Bizim bu kavgayı vermememiz lazım. Bu şehrin buna ihtiyacı varsa bir zahmet buradaki yereldeki yöneticilerin, sanayicilerimizin, ticaret odamızın biraz konuşması lazım. Bu işin ne kadar önemli olduğunu kamuoyuna anlatıp, bu projeye desteği çekmesi lazım ki bizim de işimiz kolaylaşsın. 'Bütün kavgayı lütfen bize bırakmayın' diyorum. İnşallah biz bu URAYSİM Projesi'ni başardığımızda göreceksiniz Eskişehir sadece Türkiye'de değil, dünyada raylı sistemlerde bir marka olacak. Biz bunu yapabilir miyiz? Yaparız ama istikrar lazım, kararlılık lazım."

Varank, raylı sistemleri çok önemsediklerini dile getirerek, 2009 yılında Türkiye'ye ilk hızlı treni kazandırdıklarını hatırlattı.

Dünyada ilk hızlı trenin 1968'de Japonya'da kullanıldığını belirten Varank, şunları aktardı:

"1968 yılından 2009 yılına gelene kadar hiçbir iktidar böyle bir derdin içinde olmamış. İmkanları yetmemiş olabilir, vizyonları yetmemiş olabilir ama hızlı tren bu ülkeye kazandırılmamış ama biz raylı sistemlerin ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için bu alanlara yatırım yapıyoruz. Bakınız ülkemizdeki tren hatlarının 11 bin 500 kilometresinin tamamını biz modernize ettik. 1500 kilometrelik tren hattını bu ülkede biz kurduk. 2 bin kilometrelik yeni hattı bu ülkeye biz kazandırdık. Zaman zaman diyorlar ya 'Siz taşa toprağa yatırım yaptınız, betona yatırım yaptınız.' Hayır biz taşa toprağa, betona yatırım yapmadık. Bu ülkenin ihmal edilmiş altyapılarına yatırım yaptık. Eğer biz o altyapı yatırımlarını yapmasaydık emin olun sanayi bu kadar gelişemezdi. Ticaret bu kadar gelişemezdi. Keşke bizden öncekiler o yatırımları yapsaydı da biz bu yatırımları yapmak için bütçe ayırmasaydık, para ayırmasaydık. Biz yerin altına da yatırım yapıyoruz, yerin üstüne de yatırım yapıyoruz. Çünkü milletimizin ihtiyacı varsa yerin altına da yatırım yapmak zorundasınız. Bakın Eskişehir'deyiz. Yunus Emre Caddesi'ni hepiniz biliyorsunuz. Şehrin göbeğindeki bir cadde değil mi? Orada kanalizasyon problemleri var. Vidanjör gelip kanalizasyonla ilgili çalışma yapıyor. Şehrin göbeğinde. Niye? Çünkü yerel yönetim gerekli yatırımları yapmadığı için. İşte bir şehrin neye ihtiyacı varsa, bir ülkenin neye ihtiyacı varsa buna yatırım yapıp bu vizyonu gösterip yolunuza devam ederseniz ancak başarılı olabilirsiniz."

Vali Erol Ayyıldız da Eskişehir'in dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, kentin dünya piyasalarında rekabet gücünü artırıp, mühendislik, tasarım ve prototipleme kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek sağlayarak ülkenin dış ticaret açığını azaltmak ve bölgenin rekabetçilik seviyesini artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise Rekabetçi Sektörler Programı'nın farklı endüstrilere yardımcı olacağını düşündüklerini kaydetti.

Endüstriyel tasarımların ilerlemesini planladıklarını dile getiren Meyer-Landrut, "KOBİ'lerin yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bu merkez, yeni ürünlerin çıkmasını ve yeni teknolojinin bulunmasına yardımcı olacak. Avrupa Birliği, Rekabetçi Sektörler Programı'nı Türkiye'de desteklemeye devam edecektir." ifadelerini kullandı.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar