20 Nisan 2024 Cumartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Her Yıl Bütçe Fazlası Veren ESKİ’nin Suya ZAM YAPMAK İSTEMESİ NEDİR?

Her Yıl Bütçe Fazlası Veren ESKİ’nin Suya ZAM YAPMAK İSTEMESİ NEDİR?
  • 18 Temmuz 2022 Pazartesi
  • 2675 kez okundu

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yine gözünü vatandaşın cebine dikti. Her yıl sürekli bütçe fazlası veren ve şuan Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden 100 milyon TL kadar alacağı olan ESKİ’nin hizmetlerine zam yapmak için kolları sıvadı.

Bu akşam gerçekleştirilen meclis toplantısında gündeme gelen zam daha önceki yüzde 60 lık rekor zammı aratmayacak orandaydı. Suya yüzde 40 zam yapmak isteyen Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin kararına üye sayısı azınlıkta da olsa Ak Parti grubu karşı çıktı, Ak Parti’nin sürekli bütçe fazlası veren ve bu bütçe fazlasını da yatırım yapmak yerine sürekli Eskişehir Büyükşehir Belediyesine aktaran ESKİ’nin zam kararına karşı çıktılar.

CHP’li Meclis Üyeleri de Zam Kararını Desteklemedi

Mecliste çoğunluk olan CHP grubunun içindeki bazı üyeler ise zam kararına karşı çıkan Ak Partili grubun kararını destekleyerek yapılması planlanan yüzde 40 lık Su zammı yapılamadı.  Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP'li meclis üyeleri Nihat Çuhadar ve Murat Erginbaş daha  AK Partililer ile ret oyu vermiş oldu.

Yapılan oylamada 23'e 19 oy çokluğu ile zam talebi reddedildi.

Büyükerşen Kararı Bypass Eder mi?

Yaşanan bu sonuç üzerine Yılmaz Büyükerşen de büyük şok yaşadı.

Ancak geçmiş tecrübelerde olduğu gibi zam yapma kararını veren Başkan Büyükerşen’in bu zammı bir şekilde eski zamlarda olduğu gibi uygulayacak mı? Geçtiğimiz yıllarda yine bir çok toplantı da olduğu gibi meclise katılmayan Yılmaz Büyükerşen toplantıya katılmamış ve suya yapılmak istenen zam kararına onay çıkmamıştı. Yüzde 10 gibi bir oranda olan zam ile ilgili daha sonra Eskişehir’e geldiğinde açıklama yapan Yılmaz Büyükerşen su zammının vatandaşı etkilemeyecek oranda olduğunu iddia ederek “Bu zam ile 10 milyon ek gelir elde edecektik. O gelirle de ilçe ve köylere opera, tiyatro götürecek bütçemiz olacaktı” açıklamasını yapmıştı.  İlerleyen günlerde yapılmayan zam ise yapılarak ek gelir dedikleri 10 milyonluk gelir elde edilmiş ancak bu para denildiği gibi ilçe ve köylere opera, tiyatro götürülmek için kullanılmamıştı.,

Bütçe Fazlası Neden Yatırım İçin Kullanılmıyor

Yüzde 40 oranındaki yüksek zam için artan maliyetleri bahane gösterdiler. Daha önceki zamlarda da benzer bahaneler öne sürülmüş ancak yıl sonunda ESKİ bütçesi hep fazla vermiş ve bu paralarda Eskişehir Büyükşehir Belediyesine aktarılmıştı. Geçtiğimiz toplantı da gündeme gelen durum ile ilgili olarak yapılan açıklamalara göre Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ESKİ’ye 100 milyon TL civarında borcu bulunuyor.

Her sağanak sonrasın da göle dönen yollar, alt yapısı olmayan mahalleler sık sık gündeme geliyor. Bunun yanında ayrıca ESKİ tarafından kendilerine deşarj izni almak için başvuru yapan vatandaşlara ARITMA TESİSİ için “Kapasitemizin yüzde 30 fazlasını arıtmak zorunda olduğumuz için izin vermiyoruz” yanıtı verilirken, ESKİ tarafından her yıl verilen bütçe fazlaları neden bu gibi elzem yatırımlar için kullanılmak yerine sürekli olarak büyükşehir belediyesine aktarılmaktadır. Bu şekilde bütçe fazlası veren bir kurumun sürekli olarak maliyet artışları bahanesi ile zam yapmasının bir açıklaması var mıdır?

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar