19 Nisan 2024 Cuma
VALİ KADİR KOÇDEMİR, UNESCO VE GÜRLEYİK..!

VALİ KADİR KOÇDEMİR, UNESCO VE GÜRLEYİK..!

Hüseyin GÜVEN
Hüseyin GÜVEN


Adı; Gürleyik, defalarca gündeme getirdik. Sayın Valimiz Kadir Koçdemir’e “Makam-a arz-ı hal ettik” yazılar yazdık, bıkmadık, usanmadık bir daha yazalım dedik.

Kısaca bahsedelim;

 

Gürleyik, Gür kelimesinden türemiş. Ağacı, yeşili ve suyu bol manasında. Kaynağı gürleyerek akan çayından geliyor. Eşsiz bir doğası var. Hacı Halit ağa konağı, değirmeni, tarihi hamamı, tarihi mescidi, şelaleleri, Roma, Bizans tarihi eserleri ve öte yaka mevkiinde manastır bulunuyor. Bu bakımdan önemli bir değer. Ve bu yüzden defalarca gündeme getirilmeyi hak ediyor.

 

***

KARINCA BAŞKAN

Dünyanın neresine giderseniz gidin, eşsiz güzelliklere ve özelliklere sahip bir köyün Ekoturizme dahil edilmesi için mücadeleler verilir. Bu bazen köylülere, bazen siyasi ranta, bazense doğal şartlara. İşte tüm bu güzellikleri koruma ve yaşatma adınada beş yıl önce bir dernek kurulmuş. Adı “Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği” Başkanı Halit Gürsoy. Tabiri caizse karınca gibi çalışkan. Mücadele etmekten yılmayan bir başkan.

 

***

BEŞ YIL ÖNCE KURULAN BİR DERNEK

Gürleyik çayı üzerine yapılması planlanan Hidroelektirik Santral (HES) projesine karşı yılmadan mücadele etmiş bir dernek.. Sonucunda HES yapımını engellemiş ve istediğini almış bir dernek. Dernek Başkanı Halit Gürsoy her fırsatta “Sahip olduğumuz bu zenginliği bütün güzellikleri ile çocuklarımıza ve geleceğimize miras kalması için elimizden gelen her şeyi yapıyoru, yapmaya devam edeceğiz” diyor.  Ülkemizde, köyünün, doğasının, suyunun ve deresinin değerini bilen festivaller düzenleyen, nitelikli hedefleri olan, gelecek nesillere miras bırakma derdinde olan kaç kişi var? kaç dernek var dersiniz? Bu mücadeleye inanın şapka çıkarılır. İşte bu yüzden hak ediyor defalarca yazılmayı Gürleyik.

 

***

NEDİR EKOTURiZM?

İlk kez 1992 Rio Çevre zirvesi'nde sürdürülebilir bir dünya ve çevre için kriterler konan oldukça yeni bir kavram. Bu kriterler, turizme de uyarlanarak, çevreye zarar vermeden, ondan yararlanma yöntemlerinin geliştirilmesi ve tüm yerli halkların kültürlerini yoketmeden, onların turizm faaliyetlerinden yararlanmalarının sağlanması şeklinde özetlenebilir. Bunu dillendirebilmek vizyon gerektirir. İşte bu yüzden hak ediyor defalarca yazılmayı Gürleyik. İnanın, Gürleyik ismini bilmeyen, duymayan kalmadı. Gürleyik o kadar büyüdü ki adı Mihalıççık ve Eskişehir sınırlarını çoktan aştı.

 

***

LÜTFEN DİKKAT BUYURUN

Geçtiğimiz yıl Başkanlığını Prof. Dr. Metin Sözen’in yaptığı ve kısa adı ÇEKÜL olan “Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma” Vakfının iç anadolu bölgesinde Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik köyümüzü pilot bölge seçtiğini biliyormuydunuz?

Bu derneğin kurulduğundan bu yana her yıl temmuz ayında su festivalleri yaptığını biliyormuydunuz?

Ankaralı doğa geçginleri ve Anadolu doğa gurubunun (ADOG) 2007 den bu yana geleneksel olarak gürleyik su yürüyüşlerinin 9. sunu yaptığın biliyormuydunuz?

Geçtiğimiz günlerde ise Gürleyik’in UNESCO Dünya kültür mirasına aday olduğunu biliyormuydunuz?

Gürleyik köyünün fotoğraflarının 6 farklı yerde sergilendiğini biliyormuydunuz?

Üniversitelerde ve bağlı hocaların Gürleyik projelerinde çalışmalar yaptığını ve aylardır çalıştıklarını biliyormuydunuz? (İsimleri şu anda bende) ve inanın daha benzer pek çok etkinlik sayılabilir.

 

***

PEKİ NELER YAPILMALI?

Dernek’te konağın, hanın, hamamın ve değirmenlerin kamulaştırmasını talep ediyor. Bildiğimiz kadarıyla mevzuatları aşamıyor. Kamulaştırıldığı takdirde Çekül vakfı bölgeyi dahada mükemmel hale getirme sözünü veriyor. 93 varisli konak varisler bir araya gelemiyor. Tarihi konak her an göçebilir. Mülkiyet hakkı örneği araştırılabilir. İkizafer, obruk, gözeler arazisi örnek alınabilir. Böylelikle Gürleyik köyünü, Mihalıççık’ı ve doğrudan Eskişehir’i tüm dünyaya tanıtabiliriz

.

***

BAŞBAKAN DİYORKİ!

Beyaz ekmek yemeğin. İşte büyük fırsat. tarihi değirmenini2. Ünitesi faaliyete geçirildiğinde alın size taş değirmen unu. Şu anda elit kesim Gürleyik’ten ilaç niyetine un getirtiyorlar. İşte bu yüzden Sayın Valim gürleyik taş değirmen ununu ön plana çıkarmamız gerekiyor. 

 

***

KÜLTÜR BAŞKENTLİĞİ BİR FIRSAT

Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu 1. toplantısında 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında Mihalıççık ismide sıkça telaffuz edilmiş. Sayın Valim başkentlik Gürleyik için bu bir fırsat olabilir. Daha önceki yazılarımızdada Eskişehir Valisi Sayın Kadir Koçdemir’den bu tanıtım için defalarca destek istemiştik. Şimdi tekrar arz-ı hal ediyoruz. Sayın valim bu sesi lütfen duyunuz. Gelin bir olalım, biz olalım adımızı dünyaya duyuralım. Lütfen uzatılan bu samimi eli boş çevirmeyiniz.

Ves’selam

huseyinguven1907@gmail.com



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar