19 Nisan 2024 Cuma
"Saklı Kent MİHALIÇÇIK ve Dünyanın EN ŞİFALI SUYU.."

"Saklı Kent MİHALIÇÇIK ve Dünyanın EN ŞİFALI SUYU.."

Hüseyin GÜVEN
Hüseyin GÜVEN


 

Bir Fransız generali bir TÜRK generaline “Neden bu şekilde giyiniyorsunuz?

Düşman için çok kolay hedef olmuyor musunuz?” diye sormuş.

TÜRK general, “Böylece kan izi belli olmuyor.

Diğer askerlerin de morali bozulmuyor” diye cevap vermiş.

O gün bugündür Fransız askerleri kahverengi pantolon giyiyor...

***

İlçemiz turizm açısından kabuğunu kıramamış, bakir doğasıyla ve tarihi dokusuyla tam anlamıyla saklı kenttir.

***

Selçuklular zamanında yapılan ÇALÇI KÖYÜ CAMİİ, Osmanlılar döneminden AHURÖZÜ KÖYÜ CAMİİ, 1754 yılında Hacı Ahmet Muhammet Kothüda Serdarı İsmail Ağa Zadenin yaptırdığı BEYKÖY CAMİİ (zatın mezarı da cami avlusunda bulunmaktadır)

***

1882 yılında Sivrihisarlı Hacı Süleyman tarafından yaptırılmış İlçe merkezinde bulunan CAMİKEBİR CAMİİ. (Kurtuluş Savaşında yunanlılar tarafından yıkılan Camiyi Atatürk’ün yaveri Çukurviranlı “Hacıların Ali” diye anılan Ali Metin (Çavuş) yeniden yaptırılmıştır)

***

Gürleyik Çayı ve 1800lü yıllarda yapılan HACI HALİT AĞA KONAĞI, Romalıların yaptırdığı Sazak'taki MANASTIR.

***

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, İlçemiz sınırlarındaki Çatacık Ormanları ve geyikleri, Sarıkaya ve İki kilise mağaraları, Eskişehir İli sınırları içerisindeki en büyük mesire yeri KALBURCU.

***

Sazak Su başı, Karakütük, Eğriova, Gencek, Akçaören, Ömerköy, Çalkaya ve Süleler, olta ile avlama yapılan dinlenme yerleri.

Mihalıççık’ın gizleri ve güzelliklerini bunlarlada sınırlı değil inanın, ilerleyen zamanda ve yazılarımda inşallah belgeleri ile bu güzelliklerden ve özelliklerinden bahsedeceğim.

 

“İnanın ben araştırırken ve kaleme alırken keyf alıyorum, aynı hazzı duymanızı niyaz edeyorum" çünkü bu ilçe TEK, BİZİM VE HEPİMİZİN..!

***

YARIKÇI KAPLICALARI (Ilıcalar) bu güzelliklerden bir diğeri. Tarihi bayağı eski, etrafında yabancı mezarlar var. Tarihi İpek Yolunun buradan geçtiği ve hamamların konak yeri olduğu söyleniyor.  yöre halkı yüzyıllardır bu topraklarda yasayan en eski Türk Boylarından. "manav (yerli türk)" 

***

Geçtiğimiz hafta bu kaplıcada idim, Mihalıççık Belediyesince başlatılan tadilat çalışmalarını yerinde inceledim, Başkan Ümit Güven bizzat ilgileniyor çalışmalar ile.. Kaplıcaların üzerindeki metruk yapı yıkılmış ve doğal görünümüne kavuşturulmuş. Üstündeki kubbeler restore ediliyor, 1. bloktaki Odalar banyosu, tuvaleti ve mutfağı ile çok amaçlı bir hale dönüştürülmüş.

***

Gelin hamamı” üçüncü hamamda açılacakmış, günü birlik ziyaretçiler için doğaya uygun masalar, çocuk parkı, sezona yetişmesi halinde 2. blok çalışmaları planlanmış…ayrıca kapalı havuz ve yürüyüş yolu projeside var… 

***

"DÜNYANIN EN ŞİFALI SUYU diyebiliriz 39 ˚C kükürtlü iki sudan birisi, bir diğeri Rusya’da..

bu özelliğinden dolayı Termal Su yatırımcılarının da ilgi odağı olmuş kaplıcalar,

 

Başkan Güven tüm bu harcamaları kendi imkanları ile yapıyor işte bu takdire şayan…

***

İlçemiz menfaati doğrultusunda yap-işlet verilebilirse, Ülkede tanınan bir kaplıca olur… görmediyseniz hemen yollara düşün derim. Sıhhatler olsun

***

 

Sevgililer sevgilisine:

Kainat var oluş sebebini heyecanlı karşıladığı Rebiülevvel ayının 12. pazartesi günü insanlığın zirvesi (A.S.V.) Efendimiz dünyayı şereflendirdi.

 

Asırlardır hatipler hitabetiyle, katipler kalemiyle onu (A.S.V.) anlatmaya takat yettiremediler. 

 

Binlerce selam ve salat ekber ruhuna, Aline sadakatli dostlarına ve gül nesline olsun.

 

huseyinguven1907@hotmail.com



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar