19 Nisan 2024 Cuma
Bankaların telefon oyununa dikkat!

Bankaların telefon oyununa dikkat!

Özgür TIKIZ
Özgür TIKIZ

Bankaların telefon oyununa dikkat!

Yine size başıma gelen ve sizleri de uyarmak adına kaleme almaya karar verdiğim bir yazı ile merhaba demek istiyorum.

Benim için bu site aslında bir çoklarımızın sosyal medya dediği mecra ile insanlara düşüncelerini ve yaşadıklarını ilettiği bir mecradan öte değil. Zira burada belirli bir yazma zamanım yok. Yani bir zaman sınırlaması ile değil de daha çok anlık yazma gereksinimi duyduğum konularda yazıyorum.

Bazen siyasi bir konuyu ele alıyorum, bazen tüketici olarak yaşadığım bir konuyu. Ancak temel de yaptığım şey bir vatandaş olarak sesimi duyurmaya çalıştığım bir alan benim için bu köşe…

Bugün yazmaya karar verdiğim konu belki de bazılarınızın fark ettiği bir durum. Ancak dikkat edilmeyen ve bir çoklarımızın da farkında olmadığı bir durum. Kısaca olayı GSM Operatörü, Banka ve biz yani Tüketici üçgeni olarak nitelendirebiliriz.

Nasıl mı?

İşte kısaca öğrendiğim bilgiler ve eminim bir çoklarımızın sürekli yaşadığı sorunlar..

Özellikle dolandırıcılık konusunda her geçen gün bir şeyler duyuyoruz, yaşıyoruz. Hatta zaman zaman haber bölümlerimizde de bunlara yer veriyoruz. Uyarmak adına, bir kişiyi de olsa bu dolandırıcı onursuzların tuzaklarına düşmekten kurtarmak amacıyla.

Her geçen gün bir numara buluyorlar. Benim en son şahit olduğum “bilmem ne bankasından arıyoruz sigorta poliçeniz var. Bilgilerinizi güncellemezseniz şu kadar icra gelir” şeklinde 0850 nolu telefonlarla arayan üç kâğıtçılar. Öncelikle bunlara kesinlikle KANMAYIN

Şimdi gelelim olayın yasal şeklinde bizlerden çaktırmadan alınan küçük paralara..

Siz siz olun sizi arayan 444 lü numaraları sakın açmayın.. Zira bunu bana söyleyen Turkcell müşteri temsilcisi..

Ben Turkcell kullanıcısıyım, faturalarımı da çok böyle detaylı inceleyen biri de değilim. Ancak zaman zaman öyle bir göz gezdiririm neymiş bu faturanın içeriği diye.. Sürekli gördüğüm ve tam olarak anlamını bilmediğim ve faturada da detaylı olarak yazılmayan bir ücret dikkatimi çekiyordu uzun süredir. Katma Değerli Servisler adıyla belirtilen alanda neredeyse her ay gördüğüm 5 TL lik kesinti bu kez iyice canımı sıktı. Neymiş bu katma değerli servis diye merak ettim..

Neyse sonuçta öğrendiğim şey beni oldukça şaşırttı. Yapı Kredi Bankası için kesiliyormuş bu para.. Yapı kredi bankasına benim gönderdiğim sms ler miş.. Oysa ben hiç sms göndermiyorum bankaya. Banka bana arada hesap kesim tarihi vs diye SMSler atıyor..

Böyle olunca miktar büyük olmasa da her ay kesiliyor olması ve benim bunun için hiç sms göndermiyor olmam nedeniyle bana verilen yanıtla ilgili 532 müşteri hizmetlerini arayarak detayı öğrenmek istedim. Yapı Kredinin bana gönderdiği sms leri Türkcell in benden ne hakla tahsil edebildiğini sordum.

MEĞER BU YASALMIŞ.. Yasaya göre bankalar telefon ettiğinde faturalı abonelerden ve kontörlü abonelerden 3 tl tahsil ediliyormuş..  Nasıl bir yasa olduğunu anlayamadım tabii. Beni arayan bankanın telefon faturasını bana ödetiyorlar.

Peki dedim bunun adını neden açıkça yazmıyorsunuz. Ne demek katma değerli bilmem ne diye..  Buna da makul bir yanıt veremediler.. (Kanımca bu durumda azcık da olsa utanıyorlar ve çekiniyorlar ki bu alana açıkça şu parası diye yazamıyorlar)

Müşteri temsilcisine göre tüm bankalar için durum böyleymiş. O yüzden bizi arayan bankaların telefonlarını açmamalıymışız. Hatta bu konuda ücreti bir tek Halk Bankası yansıtmıyormuş. Onun dışındaki tüm bankalar insanları aradıklarında bunun parasını aradıkları vatandaşların operatörleri aracılığıyla vatandaşlardan tahsil edip bankalara veriyormuş,..

Böyle yasa ve mantık nasıl oluyor bilemiyorum..

Bundan sonra ise Yapı Kredi bankasını arayarak durumu sormak istedim. Ancak yaklaşık 12 dakika kadar süren beklemem sırasında her defasında “TAHMİNİ BEKLEME SÜRENİZ 3 DAKİKA – 4 DAKİKA” yı dinlemekten sıkıldığım için kapattım…

Ancak işin özeti şu… Birileri bizi aleni olarak dolandırıyor, soyuyor ve kimse bunlara ses çıkarmıyor..

O bakımdan hak da arayabileceğimiz meçhul gibi göründüğü için benim sizlere önerim sizi arayan hiçbir 444 lü hattı ve hatta 0850 ile başlayan hatları açmayın..

Ya dolandırmak için yada yasal maskelerle faturanızı şişirmek için sizi arıyorlar..

Yaşananlar ve bizlerin şahit oldukları bir çok olayda Telefon üzerinden yaptırılan işlemlerde vatandaşlar büyük ölçüde kandırılıyorlar. Özellikle internet aboneliği gibi konularda sık yaşanan bir durum. Çeşitli çağrı merkezleri aracılığı ile aranarak yanlış bilgilerle yönlendirilerek cezayi yaptırımları olan taahhütler altına vatandaşlar sokuluyor. Firma isimleri vermek istemiyorum.. Ancak şöyle söyleyim A FİRMASIYIZ diye arayan B FİRMASI isim benzerliklerinden yararlanarak sizi uzun ve mesakatli ve masraflı bir serüvene sokabiliyor.. 

Bunu okuduktan sonra GSM faturalarınıza bir bakmanızı tavsiye ediyorum.. BAKALIM SİZİN KATMA DEĞERLİ SERVİSLERİNİZ sizi ne kadar gıdıklamış…

 



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar