19 Nisan 2024 Cuma
Vatmanlar Biraz Dikkat!

Vatmanlar Biraz Dikkat!

Özgür TIKIZ
Özgür TIKIZ


Eskişehir bundan yaklaşık olarak 4 yıl önce tramvayla tanıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in Kentsel Dönüşüm adını verdiği projenin en somut çalışması olan Estram çalışması ilk kez 11 Temmuz 2002 tarihinde imzalanan sözleşme ile resmen başladı.


Sözleşme Başlangıç Tarihi (NTP)

     11 Temmuz, 2002

Kazıya başlanması (Çarşı bölgesi)

     15 Ağustos, 2002

Opera kolunun eklenmesi

     15 Ağustos, 2003

Birinci aracın Eskişehir’e gelmesi

     10 Aralık, 2003

Projenin Tamamlanması

     27 Haziran, 2004

Seferlerin Başlaması

     24 Aralık, 2004

 

Yılmaz Büyükerşen’in  ilk başkanlık döneminin son yıllarında ortaya koyduğu bu projenin yapım aşamalarında kentte özellikle trafik konusunda ciddi sıkıntılar yaşandı ve o dönemde gelişen kuralsız trafik kültürü ne yazık ki tramvay projesi hayata geçtikten sonrada devam etti. Özellikle dar olan şehir merkezindeki yollarının tramvay ile daha daralması, bazı şehir trafiğini taşıyan ana caddelerin trafiğe kapatılması, park yasaklarına uyulmaması ve çok fazla noktada tramvayın araç trafiği ile kesişiyor olması bu sıkıntıların yaşanmasına neden oldu ve olmaya da devam ediyor.

 

Tramvay projesi ile ilgili düşündüğümüz aksaklıkların ve plansızların üzerine konuşmak için yazmıyoruz bu yazımızı elbette. Yada başkanımızın başkanlık döneminin sonlarına gelen bu projenin seçim kaygısı üzerine oturtulduğu konusu da açıkcası dikkate almayacağız. Yada trafiğe kapatılması söz konusu olan bir yere önceden yapılan bir katlı otopakın ve diğer bazı çalışmaların tramvay projesi gibi ciddi bir proje yapılacaksa neden yapıldığını da sormayacağız. Bunun yanında neden insanların zorla tek toplu taşıma aracına bindirildiklerini, fiyatların neden diğer yerlerden pahalı olduğunu yada aktarma ile yolculuk etmek zorunda bırakılan tramvaysız mahallelerdeki yaşayanların bir türlü düşünülmediğini ve akılcı bir çözüm getirilmediğini. Bunun yanında tramvay uzatma projesinin neden yine seçim döneminde gündeme geldiği...

 

Ayrıca Estram çalışanları ile ilgili zaman zaman gündeme gelen halkın müzdarip olduğu konuları da diye getirmeyeceğiz. Yada Estram çalışanlarının sendikalı olma mücadelelerinde yaşadıklarını iddia ettileri gerçekleri de...

 

Tüm bunları es geçerek kalite sistemleri ile çalışan ve Avrupa standartlarında hizmet üretme kaygısında olan Estram’ın trafikle kesistiği noktalardaki sıkıntıları soracağız.. Vatandaşlarımızın çoğunun müzdarip olduğu ve sıkıntı yaşadığı kesişme noktalarındaki sorunları dile getirip bunlara bir çözüm üretilmesini isteyeceğiz.

Çünkü yukarıda saydıklarımız ele almak istemediğimiz konuların artık çözümü konusunda yapılacak pek bir şey yok. Onları tartışmak ve dillendirmek ancak ve ancak siyasetçilerin işi olabilir. Seçim meydanlarında ve toplantılarda dile getirilip ifade edilebilir diye düşünüyoruz.

Ancak biz kentli olarak Eskişehirli olarak bu trafikle kesişme noktasını ifade edebilir ve çözüm üretilmesini isteyebiliriz. Çözüm de üretilebilir bu konuda....

 

Özellikle Eski Cezaveinin şuanki Adliye binasının olduğu noktada ve Yenikent Sanayi girişindeki bulunan noktalarda yaşanan bu sıkıntıya dikkat çekmek istiyoruz.

Bize bu yazıyı yazmamız konusunda gelen isteklerde de, kendi şahit olduğumuz durumlarda da aynı şeyin sık sık olduğunu görüyoruz. Tramvay durağa gelir gelmez ve hareket etmeden kendi geçiş üstünlüğünü sağlama yetkisini kullanmak adına trafik ışığını kendine göre ayarlamakta ve ışıklarda bekleme süresi oldukça fazla uzamaktadır. Buda zaten sıkıntılı olan şehir trafiğinde yığılmalara ve ciddi beklemelere neden olmaktadır.

Özellikle bu tarz duraklarda vatmanların neden durakta beklediği sürede ışığı kendisi için yeşile trafik için kırmızıya çevirdiğini merak etmekteyiz. Bu süre zarfı içerisinde ne tramvay yolu kullanmakadır, ne de ışıklar kırmızı olduğu için araçlar ve yayalar kullanabilmektedir.

 

Bu ışığı durakta beklediği sürede vatman arkadaşlarımızın kendileri için yeşil yapmaları ve trafiği gereksiz yere durdurmalarının nedeni tam olarak nedir? Egolarını mı tatmin etmek istemektedirler. Yada bizlerin bilmediği bir ayrıntımı söz konusudur?

Bu konuda estram yetkililerini göreve davet ediyoruz. Gerekli uyarı ve ikazları yapmaları bu konuda vatmanları uyarmaları gerekmektedir. Zira hem trafik yığılmaları engellenmiş hem de boşu boşuna çalışan araçların gereksiz yere yakıt tüketmelerini de sağlamış olursunuz.

Lütfen bu konuda biraz daha dikkatli olun. Durakta bekleyen tramvayın trafiği durdurmasının ne anlamı var... Yani geçiş üstünlüğü var bunu kabul ettik ama bir de kırmızı halı mı serdirelim?



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar