17 Nisan 2024 Çarşamba
Fitre ve Çay Simit Hesabı

Fitre ve Çay Simit Hesabı

Hüseyin DÜŞ
Hüseyin DÜŞ


  Her şey bir iftar programında Fitre ile ilgili konuşmaların sürdüğü bir anda AKP’li bir ilçe başkanına, bu fitre’nin bir günlük mü yoksa bir öğünlük ihtiyacı karşılayan bir ücret mi diye sormamla başladı…

  Açıklanan en düşük Fitre miktarı 8,5 TL idi. Bu rakamı tespit eden ise Diyanet İşleri Başkanlığı idi ve bu kurum Başbakanlığa bağlıydı…

  Sonra Başbakanımızın 2002’de Afyon Mitingindeki Çay-Simit hesabı aklıma geldi. Ne demişti Başbakan Erdoğan; Benim vatandaşım ailecek 3 öğün sadece Çay-Simit yese bu Asgari ücretle geçinemez demişti. Ve zamanın hükümetine çatmıştı. O zaman hepimiz Başbakanın bu sözlerini alkışlamıştık. Ama gelin görün ki o günden bugüne pek bir şey değişmişe benzemiyor.

 

Gelin şimdi bir hesap yapalım!..

  Vatandaşımız; 1 TL’lik Çay ve 1 TL’lik Simit ile öğününü geçirse…

1 TL çay + 1 TL simit = 2 TL

2 TL × 5 kişi = 10 TL

10 TL × 3 Öğün = 30 TL

30 TL × 30 Gün = 900 TL

 

  Başbakanımızın ifadesiyle 2002’deki Asgari ücretli vatandaşımız 182 TL alıyordu. 180 TL’ si ile sadece Çay-Simit yese 2 TL’si kalıyor. “Bu 2 TL ile ne yapabilecek” diye haklı olarak sitem ediyordu.

  Ama şimdi kendisinin Başbakanlığını yaptığı AKP hükümetinin belirlediği Asgari ücret 700 TL… Şimdi vatandaşımız sadece Çay-Simit yese 900 TL’ye ihtiyacı var. Yani Asgari ücret dahi yetmiyor!..

 

  Ramazan’da gündeme gelen Fitre’ye de değinecek olursak daha da vahim bir tablo ortaya çıkıyor.

  Diyanetçe açıklanan en düşük Fitre (yani bir kişinin karnını doyurmasına yetecek kadar para) miktarı 8,5 TL olarak belirlenmişti.

  Hesabımızı hemen yapalım öyleyse…

8,5 TL × 5 kişi = 42,5 TL

42,5 TL × 30 gün = 1,275 TL

  Yani bir ailenin sadece gıda ihtiyacı 1,275 TL…

Buna açlık sınırı demek yanlış olmaz zannımca…   

 

  Bu rakamlar ile birçok sonuç ve çözümleme yapmak mümkün ama, biz ne kadar yazıp çizsek de insanımız basireti bağlanmışçasına, körü körüne burnunun dikine, bildiği yanlıştan vazgeçmiyor. İnsanın aklına da Merhum Hocamızın yaptığı benzetmeden başka bir şey gelmiyor. “Bunlar büyülenmişler”

  Rakamlar her şeyi ortaya koymuşken daha fazla söze gerek yok aslında. Yorum sizin.

Kalın sağlıcakla…

 



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar