25 Nisan 2024 Perþembe
EN SEVÝLEN ÖÐRETMEN HZ. MUHAMMED (S.A.V.)

EN SEVÝLEN ÖÐRETMEN HZ. MUHAMMED (S.A.V.)

Konuk Yazar
Konuk Yazar

EN SEVÝLEN ÖÐRETMEN HZ. MUHAMMED (S.A.V.)

Sevgili Peygamberimiz(sav) öðretmen olarak gönderildim, buyurur. Ýnsanlýðýn tanýdýðý en sevilen eðitimci güzeller güzeli Hz. Peygamberdi (sav). Hadis kitaplarý, sahabeyi kiramýn kendisine hitap ederken, “Anam, babam, caným sana feda olsun ya Rasulellah!” diye hitap ettiklerini sýkça nakleder.

Yeryüzünün yýldýzlarý olan sahabelerin bu hitabýný bir eðitimci olarak çok önemserim. 
Öðretmen, anne ve baba, çocuklara kendilerini sevdirmelidirler. 

Peygamberimiz (sav), çocuklarýn ve büyüklerin en çok sevdiði insandý.

Ýyi bir öðretmen, anne ve baba, çocuklarýn en çok sevdiði insan olmak için çaba harcamalýdýr. 

Kendimizi sevdiremediðimiz öðrenciyi veya çocuðu motive etmemiz zorlaþýr. Öðrenci, sevdiði öðretmenin dersini daha çok çalýþýr, kendini öðretmenine sevdirmeye çalýþýr. Sevdiði öðretmene mahcup olmak istemez. 

Ortaokul sýralarýndaydý. Sene baþýnda ilk coðrafya yazýlýsýndan sýnýfta en yüksek notu almýþtým. Öðretmen böyle bir þeyi beklemiyor olmalýydý ki yazýlýlarý okuduktan sonra beni tahtaya kaldýrdý. Ýki soru sordu, ikisini de cevapladým. 
Kalýn býyýklý, yakýþýklý, tok sesli, delikanlý öðretmenimin sesi hâlâ kulaklarýmda çýnlar:

“Aferin! 100, oturabilirsin.”
Bu olaydan sonra coðrafyacý, benim en sevdiðim öðretmenim ve coðrafya en çok çalýþtýðým ders oldu. Aradan 40 sene geçmiþ. Olayý hâlâ hatýrlarým.

Notu silah olarak kullanan, not cimrisi, notla sýnýf disiplini saðlamak isteyen meslektaþlarýma rastlýyorum. Meslek hayatýmýn ilk yýllarýnda bana tavsiyede bulunanlarýn sözüne inanýp ben de böyle davrandým. 

Seneler sürün tecrübelerim neticesi anladým ki notla disiplin saðlamak çok yanlýþ bir þey. Çocuklarý en çok ödül motive eder. Not, çocuklar için çok iyi bir ödül. Ne kadar yüksek not verilirse o kadar iyi motive olur. 

Yeteneksiz çocuk yoktur. Yetenekleri keþfedilememiþ veya öðrenme biçimi keþfedilememiþ çocuk vardýr. Allah, insaný yeryüzü halifesi olarak yaratmýþ. Kabiliyetsiz halife olmaz.

Öðretmenlik peygamber mesleðidir.

“Çocuðu olan onunla þakalaþsýn.” buyurur Sevgili Peygamberimiz(sav).

Çocuðun seviyesine inmek, onunla çocuklaþmak, çok önemli. Öðretmenlerin sýnýfta çocuk seviyesini iyi tutturmasý lâzým. “Ben dersimi anlatýr, geçerim. Ýsteyen anlar, isteyen anlamaz.” havasýnda öðretmenlik yapmak verimsizliðe yol açar.
Çocuk eðitimin temeli; sevgi, þefkat, hoþgörü ve fedakârlýða dayanýr.

Oyun bir öðrenme sürecidir. Çocuðun oynamasýný vakit öldürme olarak nitelememeli. Hatta fýrsat buldukça onlarýn oyunlarýna katýlmalý. Mümkünse oynarken güzel sözler, güzel þeyler öðretmeli.
Eðitimde, göze bakýp kalbe hitap etmek önemli. Çocuklarýn seveceði bir dil ve üslûp kullanmak, iyi bir eðiticinin temel niteliðidir.

Çocuklar, yuvamýzda cennet çiçekleridir. Onlar cennet çiçeklerinin kokusunu taþýr. Bu sebeple çok sevilirler. 
Çiçek su ile büyür. Çocuklarýmýzý sevgi suyu ile sulamalý, bilgi suyu ile beslemeliyiz.

Bilgi beyin vitaminidir, beyni geliþtirir. Çocuðumuzun midesini doyurduðumuz kadar, faydalý bilgilerle beynini de beslemeliyiz. 

Sevgili Peygamberimiz (sav), çocuklara her fýrsatta güzel þeyler öðretmiþ. Bir yerden Medine'ye dönerken çocuklar onu, þehrin giriþinde karþýlarmýþ. O da onlarý alýr, atýnýn terkisine bindirirmiþ. Atýn terkisinde bile çocuklara ders vermiþ. 
Ýbn Abbas(ra), bir hatýrasýný þöyle anlatýr:

“Bir gün Resulüllah'ýn (sav) atýnýn terkisinde idim. Birlikte bir müddet yol aldýk. Sonra bana þunlarý söyledi:
“Ey yavrucuðum, sana bazý þeyleri öðreteyim! Allah'ý sev ki o da seni sevsin. Allah'ý seversen onu her zaman karþýnda bulursun. Bir þey isteyecek olursan Allah'tan iste. Yardýma ihtiyacýn varsa ona baþ vur. Þunu bil ki insanlar bir araya gelip sana fayda vermeðe çalýþsa ancak Allah Teâlâ'nýn senin hakkýnda yazdýðý kadarýný yapabilirler. Zarar vermeye kalkýþsalar, gene Cenab-ý Hakkýn senin aleyhine yazdýðýndan baþkasýný veremezler. Artýk kalemler kaldýrýldý, sayfalar dürüldü.” 

“Sizin en hayýrlýnýz Kur'an'ý öðrenen ve öðretendir.” buyuran Aziz Nebi(sav) kendisi çocuklara ve büyüklere bizzat Kur'an öðretmiþtir. Çocuklarýmýza Kur'an'ý öðretmeli, dini bilgileri zamanýn vermeliyiz. Çocuðun kimlik ve kiþilik geliþiminde, ahlâkýnýn güzelleþmesinde dini eðitimin önemi çok büyüktür.



Not: Konuyla ilgili daha geniþ bilgi edinmek isteyenlere Nesil yayýnlarý arasýnda çýkan En Sevilen Öðretmen Hz. Muhammed (sav) isimli kitabýmý tavsiye ederim.
Not:Kitap,Þehzade Kültür Merkezi'nden temin edilebilir.
Ýrtibat: 0 274 2713344

Tefekkür Dergisi



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarýn Diðer YAZILARI
eskiþehir güvenlik kamerasý

Eskiþehir Öðrenci Apartlarý, Yurtlarý

Öðrenci apart ve yurtlarýnýn listesi, harita konumlarý, fotoðraf ve detay bilgileri, fiyatlarý

Eskiþehir Günlük Kiralýk Ev

Espark Karþýsý Günlük Kiralýk Ev

Eskiþehir Ücretsiz Seri Ýlanlar

Eskiþehir Ýþ Ýlanlarý, Bilgisayar ve Parçalarý, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eðitim Verenler / Almak Ýsteyenler, Diðer Ýlanlar, Ev Arkadaþý, Ev Eþyasý, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, Ýþ Arayanlar, Ýþçi-Eleman Arayanlar