19 Nisan 2024 Cuma
Cezalarla övünüyoruz…

Cezalarla övünüyoruz…

Konuk Yazar
Konuk Yazar

Cezalarla övünüyoruz…

Hafta içinde bir şirket yetkilisi çevre yolunda 60 km hızla giden Doblo marka araca kesilen trafik ceza makbuzunu gösterdi. Elektronik radarla fotoğrafı da çekilmişti. Çevre yolu bölünmüş yol da olsa bu araçlar için hız sınırı 50 km. Basında “hız yüzünden zaman zaman şu kadar araca şu kadar ceza yazılmıştır” şeklinde haberleri okuyoruz. Adeta cezalarla övünüyoruz. Keşke yapılabilecek ufak düzeltmelerle cezaları asgariye indirebilsek.

Bu yolda Doblo, Kangoo ve benzeri araçlar eğer binek araç olarak kullanılıyorsa hız 70, yok eğer ticari araç olarak kullanılıyorsa hız 50 olarak uygulanıyor. Araç aynı, fakat kullanım amacı farklı. Öyle ise hız sınırı da farklı. Hatta donanımı bakımından hiç fark olmasa da bu cins araçların ilginçtir ki binek veya ticari oluşuna göre fiyatı da, muhasebesi de çok farklı.

Araçların hız limitini aracın hangi amaç için kullanıldığı değil, aracın donanımı, güvenli duruş mesafesi gibi kriterler belirlemeli diye düşünüyorum. Bana göre doğrusu bu. Çevre yolu bölünmüş bir yol. Trafik akışını rahatlatmak için yerleşim yeri içinden geçen bu gibi yollarda ilgili komisyonlar hız düzenlemesi yapabiliyor. Diğer birçok şehirde bu yapıldı. Bu yetki, yönetmelikle Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından şehrin ilgili komisyonlarına verilmiş.

Ne güzel. Biz öteden beri diyoruz ki, çevre yolunda ve buna benzer trafik akışı gerektiren yerlerde hız sınırı ayarlaması yapılsın. Sürücülerde “hız siniri” oluşmasın. Fakat olur mu? Olmaz tabi. Otobüsün 70 hızla gittiği yolda, Doblo, Kangoo cinsi araçlar sadece ticari kullanıldıkları için 50 ile gitmek zorunda kalsınlar. Üstelik bu yolda ceza yememek için bu hızla gitmenin bedeli olarak arkasından gelen araç sürücülerinden devamlı selektörle, kornayla taciz edilsinler. Hatta bol bol küfür yesinler. Kimin umurunda ki?
Bana göre acilen çevreyolu için hız düzenlemesi yapılmalı. Hatta Alpu Kavşağı’ndan dönüp, küçük sanayi sitesi tarafından şehre girilen hani trafik ekiplerinin sürekli pusu kurduğu bir yol var. Bazı sürücülerin neredeyse aldıkları ücretin yarısını bir cezada ödedikleri bir yol. Bu yol da dahil gereken bütün yollarımızda hız sınırı ayarlaması yapılması temennisiyle…

Saygılarımla…

 

İlker Gökçe
Şehir Gazetesi 



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar