29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV, A Haber, A Para ve A News ortak yayınına katıldı

ATV, A Haber, A Para ve A News ortak canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli otomobil Togg, sağlık reformu, Rusya-Ukrayna savaşı ve tahıl koridoru, 2023 seçimleri, Türkiye Yüzyılı vizyonu ve gündemdeki diğer gelişmelere ilişkin Salih Nayman’ın moderatörlüğünde, Şebnem Bursalı, Hilal Kaplan ve Melih Altınok’un sorularını cevapladı.

Türkiye'nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'ndeki açılış töreni öncesi, eşi Emine Erdoğan ile Togg'u kullandığı görüntüleri izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her şeyden önce orası fabrika değil mi? Birileri diyordu ya 'Fabrika nerede?' diye. Burası fabrika, Togg burada üretilecek" ifadelerini kullandı.

“TOGG SATIŞA SUNULDUĞUNDA REKABETÇİ OLACAK”

Togg Gemlik Kampüsü'nde açılış töreni önce fabrikada çalışan bin 300 kişiyle fotoğraf çektirip, fabrikayı gezdiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fabrikada her şey robotik işlemlerle yapılıyor. İnsan bunu görünce iftihar ediyor. Rabbim bizlere, elhamdülillah bunu nasip etti, bugünlere ulaştık" diye konuştu.

Aracın fiyatının sorulduğunu belirterek, bu konuda aceleci olunmamasını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Togg satışa sunulduğunda rekabetçi olacak. Bu ne demek? Piyasaya çıktığı anda kendi sınıfındaki araçlarla fiyat anlamında rekabet edebilecek. Zira buradaki babayiğitler sırada, masada oturan adamlar değil. Hepsi ülkenin sivrilmiş, saygınadamları. Oturacağız, onlarla değerlendirmesini yapacağız ve mart ayında yollara çıkmadan önce fiyat tespitini yapıp ona göre de adımımızı atacağız" değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ÖTV'yle ilgili yetkinizi kullanacak mısınız?" sorusuna, şu cevabı verdi: "A'dan Z'ye her şeyi o zaman konuşacağız. Şu anda bunu söylemek çok çok yanlış olur. Şunu söyleyeyim, bir elektrikli araç var önümüzde. Bunu özellikle teşvik etmek ve halkımıza sevdirmek bizim için önemli bir maharet olacak. 2022 Temmuz ayında zaten ÖTV indirimi yapılmıştı. Şimdi yeni vergi düzenlemesiyle motor gücü 160 kilovatı geçmeyen ve ÖTV matrahı 700 bin TL'yi aşmayan elektrikli araçlar için yeni vergi oranı yüzde 10 olarak belirlendi. Bunların hepsini planlayarak yolumuza devam ediyoruz."

Togg'un 5 ayrı model üretiminin olacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu üretimlerin içerisinde vatandaşımızın önüne seçenekler sunuyoruz. Bu seçeneklerle birlikte hangisini beğenirse onu alacak. Sadece otomobil değil, renklerde de seçenekler var. Dikkat ederseniz arkadaşlar renklerde de derslerine iyi çalıştılar. Hepsine değişik bir yeri koydular. Kapadokya'sından Oltu'suna varıncaya kadar yalnız bir tane eksik bırakmışlardı. O da Karadeniz. Karadeniz'de, 'Rize mi olsun, Ayder mi olsun?' dedik çalışın, getirin. Çünkü yeşil eksik. Yeşilin olmadığı bir çeşit olamaz. Niye? Türkiye, yeşiller ülkesi."

Eşi Emine Erdoğan'ın Togg'un kırmızı rengini seçtiğini, bu nedenle kırmızı araçta karar kıldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İkinci bir teklif geldi. O da İlham Aliyev'den. 'İki araba ben istiyorum. İkinci ve üçüncü bana. Bunun birini makamda kullanacağım, bir tanesini de daireye.' dedi. Hatta bugün bile telefonla görüşmemizde hemen bana bunu hatırlattı. Renk konuşmadık. Zannediyorum onu Mihriban Hanım'la görüşür, ona göre bize haber verir." dedi.

Togg'un sürüşünün nasıl olduğu sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Araç bir defa bulunduğu noktada direksiyonu sonuna kadar kırıyorsun, olduğu yerde dönüyor ama hiç döndüğünün farkında değilsin. O denli huzurlu, o denli rahat. Emine Hanım o noktada biraz şaşırdı. Orada o kadar aşırı süratle gitmedik ama ben daha önce bir test yapmıştım. O testi 160'a kadar çıkmıştım" cevabını verdi.

Aracı kullanırken yanında TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş'ın da olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşin başına getirdiğimiz arkadaşımız sağ olsun gerçekten işe hakim, işe sahip. Bu arada Honda'dan bir beyin daha aldılar. Şu anda o iki beyin bütünüyle şu anda Togg'u kumanda ediyorlar. Ellerine sağlık" şeklinde konuştu.

“20 ŞEHİR HASTANESİ TÜRKİYE'NİN GURUR ABİDESİ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce yapılan yatırımları eleştirdiği bir video izletilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Togg Gemlik Kampüsü'nde açılış töreni dünya basınında geniş yer aldı. Yunan basınında 'meydan okuma' olarak ifade edildi. Bu ikilemi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, şu cevabı verdi: "Ben bu zatı muhatap olmaktan artık utandım ama onda utanma yok. Tabii ortağı da öyle. 'Fabrika nerede?' diyor. İşte fabrika. 'Otomobil nerede?' diyor. İşte otomobil. Muhalif liderlerden de o gün sağ olsun açılışa katılanlar vardı. Her ne kadar ikisi gelmediyse de ortağın bir elemanı oradaydı. Muhalif medyadan takip edenler de vardı. Onlar da takdir ettiler. Hani 'eser' dersin, eser ortada. Bunun yanında 'üretilen otomobil' dersin o da ortada. Şu an itibarıyla bin 300 kişinin ortaya çıkardığı bir eser var. Sen bu eseri hâlâ görmüyorsun. İşte Allah'ın hükmü aynen tecelli ediyor, 'Gözü var, görmez. Kulağı var, duymaz. Dili var, hakkı söyleyemez. Çünkü onların kalpleri mühürlüdür.' İşte aynen tecelli ediyor. 'Biz üretemezsiniz demedik, satamazsınız dedik.' diyorlar. Bu başladı şimdi. Esasında bunların hepsine verilecek cevabımız var ama inanın buna vaktimiz yok. Yazıktır, 20 yıldır Türkiye'nin geleceğine yatırım yaparken çıkıyor ve diyor ki 'Bir tane fabrikanız var mı?' Eline diline dursun. Bu kadar fabrikalar açtık. Eğitimde okullar, hastaneler inşa ettik, kendisi biliyorsunuz SSK'da genel müdürken ölüleri rehin aldılar."

Merhum gazeteci Savaş Ay'ın A Takımı programında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü yaptığı döneme ait görüntülerin olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemde kan revan içinde kalan 7 yaşında bir çocuğun olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Sen busun. Şimdi diyor ki 'Bu kadar para ödeyeceksiniz.' Bak öğren, ben ekonomistim. Bizim şu anda yap-işlet-devret ile bu eserleri üretenler, bunlara toplam bedelini ortaya koysa, bunlara faiz ödemeye kalksan altından kalkamazdı ama şimdi millî bütçeye en ufak bir yük olmuyor. Eser ortaya çıkıyor, eser ortaya çıkarken taahhüt edilen nedir? Diyelim ki hasta sayısı. Burada hasta sayısında eğer yüklenici firma burada o rakama ulaştı, ulaştı. Ulaşamadığı zaman aradaki farkı veriyorsun. İnanın bunları böyle faiz hesaplarına şöyle bir masaya yatırsan çok daha karlısın devlet olarak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların eskiden hastanelerde yaşadıkları sıkıntılara ilişkin videonun izletilmesi üzerine de şöyle konuştu: "Üzülmemek elde değil. Böyle yalan, böyle körlük olamaz. Sen SSK'da genel müdürlük yaptın. Ben Kasımpaşa'da doğup büyüdüm. Çocukluğumun hemen hemen geneli orada geçti. SSK Okmeydanı Hastanesine muayeneye gelirdik. Oralardaki kavgalar, gürültüler ve Bay Kemal daha sonra SSK'nın genel müdürü olduğu zaman o hastanelerin hali rezaletti. Bir arkadaşımızın eşi o hastanede doğum yaparken öldü. Vermediler, rehin aldılar. Olur mu? Oldu. Bunları biz o dönemde yaşadık. Bu Kılıçdaroğlu utanmadan, sıkılmadan hâlâ, yap-işlet-devretle şehir hastanelerimize laf atıyor. Utan, utan. Gurur duy. Yok gurur duyamazsın. Sadece 20 şehir hastanesi aslında Türkiye'nin gurur abidesi. Kaldı ki tüm Türkiye'nin 81 vilayetinde şehir hastanelerinden sonra eğitim araştırma hastaneleri, bunun yanında devlet hastaneleri ve bütün ilçelere varıncaya kadar yapmış olduğumuz hastanelerle sağlıkta devrimi gerçekleştirdik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kovid-19 salgınının, yap-işlet-devret modeliyle yapılan şehir hastanelerinin en büyük sınavı olduğunu vurgulayarak, "Eğer biz bu yatırımları yapmamış olsaydık, pandemiden çok büyük hasarla çıkardık. Ama Allah'a hamdolsun o yatırımlar az zayiatla çıkmamıza fırsat verdi. Şu anda gerek şehir hastanelerinde gerek devlet hastanelerinde gerek büyük ilçe varıncaya kadar hastanelerde üretimlerimiz, yatırımlarımız devam ediyor. Çünkü yola çıkarken biz bir şey söyledik. 'Dört ana unsur üzerinde Türkiye'yi yükselteceğiz.' dedik. Bir, eğitim. Her şeyin başı o. İki sağlık, üç adalet, dört emniyet. Biz bunlarla yola çıktık. Arkasından ulaşım, enerji, tarım, dış politikayla işi güçlendirdik. Şu anda Türkiye altyapısıyla, üstyapısıyla aynı şekilde devam ediyor. Türkiye altyapısı olmayan bir ülkeydi. Süleyman Demirel döneminde yapılan Şehitler Köprüsü’ne çok takıldılar. Ardından Turgut Beyin Fatih Sultan Köprüsü’ne çok takıldılar" ifadelerini kullandı.

TAHIL KORİDORUNUN YENİDEN AÇILMASI

Tahıl koridorunun yeniden açılması hatırlatılarak yöneltilen "Putin ve Zelenskiy ile diyaloglarınıza ve nasıl çözdüğünüze dair bilgi verebilir misiniz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi: "Her ikisiyle de görüşmeyi arzu ettiğiniz anda aradığımızda 24 saati bulmadan görüşüyoruz. Gerek Sayın Putin ile gerek Zelenskiy ile bu görüşmeleri yapıyoruz ve onlardan aldığımız bilgilerle bir diğeriyle bunları görüşme, müzakere etme fırsatını buluyorum. Sağ olsun şu ana kadar ne Sayın Putin'den ne Sayın Zelenskiy'den olumsuz bir yaklaşım almadım. Hepsi de olumlu yaklaştılar. Bizden talepleri oldu bu taleplere elimizden geldiğince olumlu yaklaşımlı cevap verdik. Onlar da bizim bu yaklaşımlarımız karşısında hiçbir zaman bize ters yaklaşmadılar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Putin örneğin Prag'da ben kiminle görüşüyorsam aleyhine konuşuyor. Ben şimdi samimi olayım. Ben de diyorum ki 'Yanlış yapıyorsunuz'. Çünkü Rusya gibi bir devletin başına siz her yerde bu tür olumsuz yaklaşımlar sergilerseniz kusura bakmayın, o da kendi tavrını bir lider olarak kendini ezdirmeden koyacaktır. Siz bir lider olarak bu şekilde size saldırılsa buna eyvallah eder misiniz? Etmezsiniz. Bana yapsanız da aynı şeyi ben de etmem. Gereği neyse bunu yaparım. Sayın Putin'in yaptığı bu. Dünyada en saygın 3-5 ülkeden bir tanesi olan Rusya'nın başı olacaksınız, her türlü imkâna sahipseniz ve kalkıp böyle saldırılara da 'evet' diyeceksiniz. Mümkün değil. Şimdi aynı durumda kendisiyle biz bunları konuşurken tabii o bu yaklaşımlarımı da gördüğü için yaşadığımız S-400 konusunda da bunları gördüğü için birileri vasıtasıyla bu tahıl koridorunun açılmasına eyvallah etmiyor."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i salı günü aradığını ve çarşamba saat 12.00'den itibaren tahıl koridorunun açıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bununla da kalmayalım, gübreyi de açalım dedik. Hem tahıl hem gübre bütün bunlarla beraber de hatta bir şeyi daha bağladık. Dedik ki, örneğin Cibuti, Somali, Sudan buralarda insanlar açlıktan şu anda ölüyor. İlk etapta buralara bu tahıl naklini yapalım. Endişe etme dedik, biz bunu planlayacağız ve İstanbul'daki merkezden bu işi takip edeceğiz. Cibuti, Somali, Sudan gerçekten buraların durumu hiç iyi değil. Afrika ülkelerinden başka az gelişmiş ülkelerde sıkıntı varsa buralara doğru da biz yine bu nakliyeyi gerçekleştireceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba akşam Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile salı günü de Rusya Devlet Başkanı Putin ile bu konuları konuştuklarını, bunun devam edeceğini ve adımlarının yaygınlaştırılacağını söyledi.

"Afrika ülkelerine öncelik verilmesi sizin teşvikinizle mi oldu?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii. Az gelişmiş ülkeler de var" dedi.

“AKKUYU'YU ÖNÜMÜZDEKİ YILIN SONLARINDA VEYA 2024'ÜN BAŞLARINDA AÇACAĞIZ”

"Diplomaside yeni bir model geliştirdiniz, kişisel ilişkilerin ön plana geçtiği. Diplomaside kişisel ilişkiler ne kadar etkili oluyor?" sorusuna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan, kişisel ilişkilerin diplomaside en önemli netice getirici adımlar olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun olmaması hâlinde netice getirici adımların atılamayacağını ve sonuç alınamayacağını ifade etti.

Salı günü Putin ile konuştuklarını ve bunun adına da "lider diplomasisi" dediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, lider diplomasisini başarmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salı günü Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ardından da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştüğünü, her ikisiyle yaptığı görüşmenin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: "Olaf bile bir ay önce çok farklı bir noktadaydı ama şimdi daha farklı bir noktada. Bu görüşmeler deneyim kazandırdığı gibi bakıyor ki Sayın Putin üzerine gitmekle geri adım atacak birisi değil. Öyleyse o zaman diyor ki 'Biz burada işin tam manasıyla uyum noktasını yakalayalım ki netice alalım' Biz de kendilerine bazı şeyleri bu arada söylüyoruz. Diyoruz ki 'Bu böyle yürümez bak şu anda siz önceleri dediniz ki, Almanya'yı söylüyorum, 'Biz yenilenebilir enerjiye geçeceğiz onun için de şu anda bütün nükleer enerjilerimizi devrede tutmanın gayreti içerisindeyiz.' dediler. 'Kömür santrallerini falan kapatıyoruz.' dediler. Dedim, yanlış yapıyorsunuz. Gerçekten de koskoca Ruhr Havzası'nı, oradaki termik santralleri kapattılar. Fakat sonra doğal gaz kesilince bir anda bunlar yeniden termik santrallere dönme kararı verdiler. Şu anda termik santrallere Almanya'da dönüldü, Ruhr Havzası çalışıyor. Biz ise hepsini yapıyoruz. Bizde hem termik santraller var hem doğal gaz noktasında iyiyiz. Bir de inşallah önümüzdeki yılın sonlarında Akkuyu'yu açacağız veya 2024'ün başlarında."

Sinop'ta açılacak nükleer santrale ilişkin de bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Putin ile Sinop Nükleer Santrali’ni konuştum. Biz tabii 2024'ün başı veya 2023'ün sonunda bir üniteyi açacağız. Onun dışında üç ünite daha var. O üç üniteyi de ardı ardına belli aralıklarla açacağız. Ama Sinop'ta yeni bir dörtlü üniteyi inşa edeceğiz. Bir Akkuyu, Sinop, bir üçüncüyü farklı bir merkezde arkadaşlar çalışıyorlar. Ayrıca onu da yapacağız. Çünkü bunların her birinden yüzde 10 enerji temini sağlayacağız. Hem Akkuyu 4 bin 800 megavat enerji sağlayacak Sinop da aynı şekilde oradan da 4 bin 800 megavat üretilecek" dedi.

“DEVLETLERDE DEVAMLILIK ESASTIR”

"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde nükleer santralin kötü bir şey olduğunu söyledi. Bu projenin devam etmeyeceğine dair bir sinyal olarak görebilir miyiz? Muhalefet iktidarı aldığında ya da böyle bir plan yapıyorsa termik santralin akıbeti ne olur?" sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle cevapladı: "Devletlerde devamlılık esastır. Bu adam cahil. Sen kalkacaksın, yani bu millet sana zaten bu ülkede yönetimi vermez o ayrı mesele de. Çünkü böyle cahil cühelayla bir yere gidilmez. Sen SSK'yı yönetemeyen bir cahilsin. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni nasıl yöneteceksin?"

CHP'nin elinde bazı büyükşehir belediyelerinin bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne yapıyorlar? İstanbul, Ankara... Meclisler onlarda değil ama hemen ağlamaya başlıyorlar, 'Para gelmiyor'. Arkadaşlarımız devletten gelen paraların hepsini kuruşu kuruşuna açıkladılar. Yalancı bunlar. Ben belediye başkanıyken ileri biyolojik tesisi Tuzla'da kurduk şimdi çıkmışlar oranın açılışını yapıyorlar. Utan, burayı yapan biziz" şeklinde konuştu.

"Tuzla Belediye Başkanı Şadi Bey daha önceki emeklere teşekkür ettiği için yuhalandı, darbedilmeye çalışıldı" denilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlarda tabii izan yok, insaf da yok" ifadesini kullandı.

“KARADENİZ'DEKİ GAZ KEŞFİ BİZE AYRI BİR GÜÇ KATACAK”

"Türkiye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in teklifiyle dünyaya gaz satabilecek bir ülke konumuna geliyor. Gaz merkezi ne zaman kurulabilir? Nasıl bir sistemden bahsediyoruz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gaz merkezi ile alakalı olarak Sayın Putin ile yaptığımız görüşmede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız kapsamlı biçimde bir çalışmayı muhataplarıyla yapıyorlar. Büyük ihtimalle, Türkiye bu işin bir hub'u oluyor" cevabını verdi.

En yakın merkez olarak da şu an itibarıyla Trakya bölgesinin görüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradan çıkışla Avrupa'ya dağıtımın mümkün olacağını ifade etti.

Bunların ilk tespitler olduğunu, çalışmaların devam ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Zaten biz, uzun zamandır enerji merkezi olma yolunda adım atıyoruz. Bunun için kaynak ve güzergâh çeşitlendirmesi gerekiyordu. Merkez olmak için de tek kaynak yeterli olmaz, belli bölgelere bunu dağıtmak durumundayız. Bizim mesela Azeri gazıyla alakalı da Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum petrol ve gaz hatları da var. Son Azerbaycan'a gidişimde bunları da İlham Bey ile etraflıca görüştük. Biz, oralardan da alacağız. Bunu TANAP ile alıp güçlendireceğiz. Ayrıca depolama tesislerimizi kuracağız. Ve sıvılaştırılmış gaz terminalleri... Bu FSRU dediğimiz gemilerle taşıma, bunu ayrıca yapacağız. Karadeniz'deki gaz keşfi bize ayrı bir güç katacak. Bu arada, biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin ne sismik araştırma gemisi vardı ne sondaj gemisi vardı. Berat Beyin Enerji Bakanlığı döneminde, o zaman ilk sismik ve sondaj gemilerinin alımı yapıldı. Bunları da biz alırken kâr ettik. Şu anda bu gemilerin fiyatları vesaireleri çok farklı bir noktada."

“40 MİLYON METREKÜPLÜK GAZI SİSTEME VERECEĞİZ”

Arka arkaya 3'üncü, 4'üncü sondaj gemilerinin alındığını, bunların modern teknolojiye sahip olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Hem Karadeniz'de hem Akdeniz'de bunları yapacağımız gibi, icabında bizim farklı ülkelerde doğal gaz kaynaklarının yoğun olduğu yerlere de bu gemilerimizle gidip, oralarda sondaj çalışmasını yapıp, oralardan da doğal gazı çıkartarak, gerek o ülkede veya üçüncü ülkelere bunları satma şansımız var. Bu konuyla ilgili teklifler geliyor şimdi değişik ülkelerden. Birinci sırada mesela Libya, 'bu konuda bu tür çalışmaların içiresine girebiliriz' diyor. Böyle bir durum söz konusu. Ama şimdi hep birlikte 'Tuna 1' kuyusu dediğimiz buradaki çalışmalar önem arz ediyor. Dolayısıyla Karadeniz'de Sakarya adını verdiğimiz o doğal gaz şeyi önem arz ediyor. Bütün bunlarla beraber Tuna 1 kuyusu, öbür taraftan TANAP, öbür taraftan yine Mavi Akım bunların hepsi geliyor ve bunlar bütünleşiyor belli bir noktada. Bütünleştikten sonra da Sakarya Gaz Sahası'nda 540 milyar metreküplük bir keşfimiz var. Gazı 2023'e yetiştirmek için şu anda ekiplerimiz yoğun bir çalışma içerisinde."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bununla kalmadıklarını, sahaları geliştirme faaliyetlerine de devam ettiklerini dile getirerek, sondaj gemileri Kanuni ve Yavuz'un eş zamanlı olarak sahada çalıştığını söyledi.

İlk etapta 10 kuyu açacaklarını, buradaki günlük üretimin 10 milyon metreküp olacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sahanın tam üretime geçmesiyle 40 kuyuyla, günlük 40 milyon metreküplük gazı sisteme vermiş olacağız" dedi.

Sakarya Gaz Sahası’nın, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz sahası olacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos'taki doğal gaz işleme tesisinin inşasının devam ettiğini kaydetti.

"BOTAŞ, gazı ulusal sisteme bağlamak için kara boru hattını da bu ay içerisinde tamamlayacak" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi’nin, Sakarya sahasına yakın alanda, "Çaycuma 1" arama kuyusunda sondajına geçen hafta başladığını, oradan da müjdeli haberler beklediklerini aktardı.

“SONDAJ GEMİLERİMİZ ÇALIŞIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı programında Karadeniz gazına ilişkin 'ciddi rezerv müjdemiz olacak' dediniz. Bu anlamda bir rakam verebiliyor muyuz?" sorusuna da şu cevabı verdi: "Şu ana kadar Sakarya sahasında 540 milyar, diğer yaptığımız tespitlerde henüz bunu aşan yok. Son olarak 110 milyar metreküplük var, bu rezervler tespit edildikçe belki daha fazlasını da yakalayacağız. Ama sondaj gemilerimiz çalışıyor. Son aldığımız sondaj gemisi, 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor, kabiliyete sahip. Çok güçlü bir gemi ve yaşı itibarıyla da yaşlı değil. Bu da bizim için büyük bir avantaj. Onun için arkadaşlarımızın bu gayretleri, bu incelemeleri yapmaları bizi ciddi manada rahatlattı. Ama hesaplamalar kesinleşince sonuçlarını da yakın zamanda açıklayacağız."

"Yeni kaynakları duymamız uzak değil gibi. Açıklamanızdan öyle gözüküyor" denilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu bölgeler, bu noktada bereketli gibi görünüyor" karşılığını verdi.

“TERÖRLE MÜCADELE EDİYORUZ”

"Muhalefet devamlı Türkiye'yi yasa dışı işlerle ilişkilendirmeye çalışıyor. Muhalefetin dış dünyayı adeta müdahaleye çağıran söylemlerini görüyoruz. En son yine 'TSK'nın kimyasal silah kullandığına' dair bir iftira Türk Tabipleri Birliği Başkanı tarafından dile getirildi. Ana muhalefet ve diğer muhalefetin bazıları da buna sahip çıktılar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD'de geçirdiği sır 8 saat var. Yine 'kara para aklama' iftirasında bulundu. Bu konuda neler söylersiniz?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Bay Kemal, Amerika'daki bu 8 saatlik ortadan kayboluşunun gizemini bu iftiralarıyla yavaş yavaş aydınlığa kavuşturuyor. Dikkat ederseniz şu anda Bay Kemal, kendisine ezberlettiklerini konuşmaya başladı. Siyasi hayatı yalan, şaibe, iftira ve çeşitli çarklarla dolu Bay Kemal, ülkesine ve 'ben Atatürk'ün partisiyim' diyerek kendini gizlemeye çalışıyor. Şurada bir hafta, 10 gün içerisinde öyle bir edepsizlik ki arka arkaya, bu CHP zihniyeti bir taraftan bizim Silahlı Kuvvetlerimize hakaret etti, bir taraftan 'kimyasal silah' dediler. İşte bu Tabipler Odasının başındaki kadını da kendilerine göre bir yerde yaktılar. Bununla da kalmadılar, bir de 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin maalesef uyuşturucu kaçakçılığıyla cari açığını kapattığı' iftirasını attılar. Bunlar bir hafta içinde oldu. Böyle densizlik olur mu? Bu nasıl bir siyasettir?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz, terörle mücadele ediyoruz, yaptığımız yatırımlar ortada, köprülerimiz, tünellerimiz, metrolarımız, havalimanlarımız bütün bular ortada, utanmadan, sıkılmadan 'cari açığı uyuşturucu ticaretiyle kapattığımızı' söylüyor. Bugün daha Ticaret Bakanım neyi açıkladı? 'Bugüne kadar gelmiş geçmiş büyüme hızında en büyük büyümeyi yakaladık' dedi. Varsa elinde bir delil, çıkarsın bunu konuşursun" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin, uyuşturucuyla mücadelede temayüz etmiş bir iktidar olduğunu belirterek, "Ama sen şu anda ne yapıyorsun? Uyuşturucu baronlarına zemin hazırlıyorsun, onlara yol açıyorsun. Ve zaten senin içinde kuru, sulu içenler var. Bunlar ortada. Ama kalkıp da AK Parti iktidarına bu yakıştırmayı yapamazsın" dedi.

AK Parti'nin terörle mücadelesinde özellikle Güneydoğu'da verdikleri mücadelenin hep uyuşturucu kaçakçılarıyla olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK terör örgütünün uyuşturucudan nemalandığını, bunları etkisiz hâle getirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Çıkmış eş başkan, şu anda tutuklanmış olan Tabipler Odası’nın başkanı olan o kadını savunuyor. Neyini savunuyorsun? Bu kadın sadece Silahlı Kuvvetlerimize saygısızlık yaparak, yakıştırma yaparak... Sen bu yakıştırmayı nasıl benim Silahlı Kuvvetlerime yaparsın? Neymiş? 'Burada uyuşturucu, bilmem ne, falan yapılmış' gibi yakıştırmalarla, ondan sonra da 'üzerine gidilmemesi gerekirdi' gibi laflar... İşte Bay Kemal de savunuyor, öbür tarafta HDP savunuyor. Zaten başka savunanları da yok, bunlar savunuyor. Niye? Çünkü bunlar birbirinin adeta ete kemiğe bürünmüşü. Ama bu şekilde kendilerini kurtaramazlar. Gerek Silahlı Kuvvetler olarak gerek bizler bunları yakın markajda takip ediyoruz. Yargıda da bunları kovalamaya devam edeceğiz."

“HEDEFİMİZE KİLİTLENMİŞİZ”

Millet İttifakı ile ilgili soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Bunlar 'Millet İttifakı' diyerek orada da millete ihanet ediyorlar. Onun adı millet değil, illet veya zillet. Bizimki ise cumhurdan kaynaklanarak Cumhur İttifakı, aramızdaki fark bu. Yakında o zillet ittifakı zaten dağılacak. Ömrü fazla uzun değil onların, olmaz da. Çünkü renkleri bir defa çok farklı, çok değişken. Düşünün ki bunlar seçim meydanlarında bir defa birinin söylediğini öbürü ne yapacak? Reddedecek. Aynı şeyi söylemeleri mümkün değil ama Cumhur İttifakı olarak bizim böyle bir derdimiz yok. Biz hedefimize kilitlenmişiz. İşte Türkiye'nin Yüzyılı'nda Sayın Bahçeli ile beraberiz, ertesi gün Togg'un açılışında yine beraberiz ve beraber yürüdük biz bu yolda, beraber de seçime gireceğiz. Bütün köyleri, ilçeleri Sayın Bahçeli ve ekibi dolaşıyor. Biz aynı şekilde illerimizde toplu açılış törenleri ve mitingler, bunları yapmaya devam ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumartesi Gaziantep'te vatandaşlarla bir araya geleceğini bildirerek, kentte açılışlar yapacaklarını, kadınlarla ve gençlerle özel bir program düzenleneceğini dile getirdi.

“ŞU ANDA HER ŞEYİ YARGIYA BIRAKIYORUZ”

"Yalova Belediyesinde zimmet" iddiasıyla açılan davanın duruşmasında CHP milletvekillerinin mahkeme heyetine yönelik söylemlerinin hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşananların ahlaksızlığın, kanun tanımazlığın, hukuk devletini hiçe saymanın açık, net örneği olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bay Kemal bunları savunuyor. Çünkü o da aynı karaktere sahip. Bunlar cibilliyet itibarıyla sıkıntılı. Adalet Bakanlığı şu anda bunlarla ilgili takibatı yapıyor. Ben bu konuda daha ileri bir adımdan yanayım, o da süratle bir defa bunların dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekir. Çünkü bunlar parlamentoyu da kirlettiler. Bunlar siyaseti kirlettiler. 'Atatürk'ün partisi' diyerek, ben inanıyorum ki Atatürk'ün ruhunu da bunlar sızlattılar. Herhalde Atatürk şu anda sağ olmuş olsaydı, bunları hemen kapının önüne koyardı ama Bay Kemal'de ne bu cesaret var ne bu karakter var ne de böyle bir hukuk anlayışı var. Onun için biz şu anda her şeyi yargıya bırakıyoruz ve yargıda da Yalova'daki heyetin, mahkeme heyetinin ayrıca biz dava açmasından yanayız. Anayasa'nın maddesi 'Yargı heyetini etkileyemezsiniz' noktasında. Burada etki yok, çok daha ileri, hakaret var. Genel başkanı, hâkim ve savcıları tehdit ederse hedef gösterirse milletvekili de mahkemede ne yapar? Salonda bu tür hakaretlerde bulunur. 'CHP' demek hep söylerim belediye başkanlığı seçimlerinden, 'çöp, çukur, çamur' diyorduk ya işte bunun adı çamur siyasetidir. CHP'li milletvekilleri, vekillik görevini teröristi savunmak, suçluyu kayırmak olarak zannediyorlar. Türkiye'de bağımsız mahkemeler olduğunu, kararlarıyla konuşan hâkimler bulunduğunu CHP'lilere de öğreteceğiz ve öğrenecekler. Hiç endişeniz olmasın."

“AİLE YAPIMIZI HER TÜRLÜ MARJİNAL AKIMLARDAN, YOZLAŞMADAN KORUYACAĞIZ”

Aileye ilişkin düzenlemelerin de yer alacağı ba

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Politika Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar