29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

PROF. DR. GÜNAY KADIN GİRİŞİMCİLER İLE BİRLİKTE

PROF. DR. GÜNAY KADIN GİRİŞİMCİLER İLE BİRLİKTE
  • 20 Temmuz 2022 Çarşamba
  • 803 kez okundu

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, kadın girişimcileri ziyaret etti. Kadın girişimcilerden girişim hikayelerini, karşılaştıkları zorlukları ve önerilerini dinleyen Prof. Dr. Günay her bir girişimci hakkında tek tek açıklamada bulundu.

BELÇİKAYA’YA İHRACAAT YAPIYOR

Eskişehir Cam Alüminyum kurucusu Lütfiye Gürer’i işyerinde ziyaret eden Prof. Dr. Günay “Lütfiye Hanım işletmesinde 17 kişiyi istihdam ediyor. Alüminyum ve cam üzerine olan bu işletmemiz adeta bir başarı hikayesi. Ailece çalışıyorlar. Lütfiye Hanım işine ve sektörüne oldukça hakim ve ihracat yapıyor. Kendisi ve eşi sektörde yaşadıkları sorunları anlattı, önerilerini paylaştı. Hepsini not aldık, gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Hayırlı, bereketli işler diliyorum.” Şeklinde konuştu.

ALANINDA ESKİŞEHİR’DEKİ TEK KADIN

Prof. Dr. Günay, yazıcı tamiri yapan Melahat Tunçyürek’i ziyareti sonrası ise, ‘’Melahat Hanım emekli bir hanımefendi. Kendisi yazıcı tamiri, kartuş ve toner dolumu işleriyle meşgul. Eskişehir’de bu alanda çalışan tek kadın usta. Meslekte 10 yılı geride bırakmış. Tamir edemeyeceği bir yazıcı olmadığını dile getirdi. Sohbet ettik, çay içtik. Bir alanda uzmanlaşmak, erkek egemen bir sektörde böylesine uzun ve sürdürülebilir şekilde çalışmak çok önemli. Ayrıca Melahat Hanım, dükkanına gelen bazı müşterilerin karşılarında kadın usta gördüklerinde şaşırdıklarını iletti. Rengarenk tonerler ve mürekkeplerin düzeni mağazaya kadın eli değdiğini gösteriyor. Eminim ki Melahat Hanım müşterilerini şaşırtmaya devam edecek. Ve umuyoruz ki kadınların ekonomiye katılımıyla Melahat Hanım gibi bir çok usta da yetişecekhayatına atılacak.” Şeklinde konuştu.

ÇİKOLATA VE İÇECEK ATÖLYESİ

Çikolata ve içecek atölyesi işleten Dilek Yaman’ı ziyareti sonrası Prof. Dr. Günay,  “Dilek Hanım, Kapsayıcı Büyüme Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ve KOSGEBbirliği ile ‘Fikrim Geleceğim Programı’ ile Kadın Girişimcilik Eğitimi almış bir girişimcimiz. Dilek Hanım kendi sermayesi ile açtığı işletmede severek yaptığı işini sürdürüyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar için çikolata atölyeleri gerçekleştiriyor. Kendisi ile aldığı eğitimi, yaşadıkları zorlukları ve nasıl üstesinden geldiğini konuştuk, sohbet ettik. İnanılmaz tadları denedik. En güzeli bunların yapımını atölye çalışmaları ile çevresi ile paylaşıyor. Artık durak noktalarımızdan biri olacak. Hayırlı işler diliyorum.” Şeklinde açıklamada bulundu.

EVDE YAPTIĞI İŞİNİ BİR İŞLETMEYE DÖNÜŞTÜRMÜŞ

Dikiş Atölyesi işleten Dilşat Çaytuna’yı ziyareti sonrası Prof. Dr. Günay, “Dilşat Hanım, Kapsayıcı Büyüme Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ve KOSGEBbirliği ile ‘Fikrim Geleceğim Programı’ ile Kadın Girişimcilik Eğitimi alan bir girişimcimiz. Uzun yıllar evde yaptığıolan dikişi bir işletmeye dönüştürmüş ve 2 yıldır bu işletmeyi çalıştırmaya devam ediyor. Kendisi KOSGEB desteklerinden de yararlandığını iletti. El emeği ürünler arasında yenilikçi bakış açısı ile yapılan, geri dönüşümden yararlanılan ürünler var. Pandemi döneminde tüm girişimcilerimiz gibi o da zorlanmış ancak çalışkanlığı ve kararlılığı ile üstesinden gelmiş. Küçük kızı ile de tanıştık, annesinin yanında o da yetişiyor. Hayırlı ve bereketli işler diliyorum kendisine.” Şeklinde konuştu.

 

KENDİ İŞİNİ KURAN KADIN ORANINDA TÜRKİYE ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Kadın girişimciler açısında uluslararası anlamda da değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Günay, “OECD’nin girişimcilik verilerinden birisi kadınlarınkurma oranı. Kendi işini kuran insanlar serbest meslek sahibi olarak adlandırılıyor. Serbest meslek sahipleri ise işçi çalıştırmayanlar ve işverenler diye ikiye ayrılıyor. OECD’nin 2020 veya en yakın yıla dair verilerine göre Türkiye’de istihdamda olan kişilerin yüzde 8,7’si işçi çalıştırmayan serbest meslek sahibi kadınlar. Listedeki 35 ülkenin ortalaması ise yüzde 7,9. Bu alanda Türkiye OECD ortalamasının üstünde yer alıyor. Zirvede ise yüzde 21 ile Meksika ve yüzde 20,1 ile Şili yer alıyor. Yunanistan yüzde 16,2 ile üçüncü sırada. Son sırada yüzde 2,7 ile Norveç ve yüzde 2,8 ile Japonya var. Kadınlarımız cesur, çalışkan, becerikli ve kararlı. Devletimizin kadın girişimcilerimize yönelik kapsamlı destekleri var. Bu ikisini bir araya getirdiğimizde gelecek yıllarda bu oranların daha da artacağına inanıyorum. Önemli olan sürdürülebilirmodellerinin olması. Bu da eğitim ile oluyor. Burada devletimizin yanı sıra üniversitelerimize, STK’lara ve yerel yönetimlere de çok görev düşüyor. Kadın girişimcilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”  Şeklinde açıklamada bulundu.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Politika Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar