29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

TÜBİTAK’a Siber Güvenlik Ödülü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 'Yeni Dünyanın Yeni Kuralları: Sınırların Ötesinde Siber Güvenlik' temasıyla Ankara Ticaret Odası (ATO) Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Siber Güvenlik Haftası Açılışı ve Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı'na katıldı. Programda Bakan Varank ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı konuşmada, içinde bulunulan dijital çağda, bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok hızlı geliştiğini söyledi.

"TÜBİTAK ile siber güvenlik alanındaki 664 projeye 1 milyar liraya yakın destek verdik"

TÜBİTAK BİLGEM'le Türkiye'de işlenecek ulusal verilerin korunması için bir platform geliştirdiklerini belirten Varank, Sinerji Projesiyle enerji kritik altyapı sistemlerini modelleyerek, saldırılara karşı bir simülasyon platformunun geliştirilmesi için çalıştırdıklarını anlattı. Varank, ülke yararına yürütülen, siber güvenlik alanında birçok projenin olduğunu kaydederek, "Ayrıca siber güvenlik alanında çalışan özel sektör firmalarını ve akademisyenleri de yine TÜBİTAK ile destekliyoruz. Son 20 yılda siber güvenlik alanındaki 664 projeye güncel rakamlarla 1 milyar liraya yakın destek verdik." diye konuştu.

Dünya çapında teknolojiyi devasa firmaların değil, küçük girişimler ve "start up"ların yönlendirdiğine işaret eden Varank, bu kapsamda ülke olarak söz konusu özel girişimlere KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla çok ciddi destekler vererek yeni girişimcilerin ortaya çıkmasını sağladıklarını dile getirdi. Mustafa Varank, siber güvenlik alanında çalışmak isteyenlere sadece maddi değil, teknoparklarda özel yerler ayırarak, mentorlük ve danışmanlık hizmetleri vererek de destek olmaya devam edeceklerini belirterek, "Bu alanlarda çalışan insan kaynağımızı geliştirmek, arttırmak da bu sektörün ileriye gitmesi için, savunma ihtiyaçlarımızı karşılayabilmesi için çok önemli. Deneyap teknoloji atölyelerimizde, daha hayata yeni başlayan evlatlarımıza birçok teknoloji eğitimiyle beraber, siber güvenlik eğitimleri de veriyoruz." dedi.

Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonuyla projeler geliştirdiklerini ve bunları hayata geçirdiklerini belirten Varank, "'Milli Teknoloji Hamlesi' vizyonuyla ülkemizde bilişim ve siber güvenlik sektörünün gelişmesini, küresel pazarda rekabet gücünün artırılmasını sağlayacak politikalar oluşturuyoruz. Toplumun bilgi güvenliği farkındalık seviyesinin artırılması amacıyla 'Bireylere Yönelik Bilgi Güvenliği Rehberi'ni, sanayi kurumlarında siber güvenliğin sağlanmasına yönelik faaliyetlerin tanımlanması amacıyla 'Sanayinin Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'ni, sektör firmalarının asgari seviyede ihtiyaç duyacakları siber güvenlik ürünlerinin belirlenmesi amacıyla 'Mevcut Durum Değerlendirme ve Gereksinim Analizi Kılavuzu'nu hazırladık. 'Açık Kaynak Platformu' ile olası siber güvenlik sorunlarının önüne geçecek açık kaynak çözümlerin geliştirilmesi için öncülük ediyoruz" dedi.

"Uzmanlarımızın yurt dışında tecrübe edinmelerini kazanç olarak görüyoruz"

Kalkınma ajanslarında "siber vatan" olarak ifade ettikleri bir eğitim programı uygulamaya aldıklarını aktaran Varank, bu programı başarıyla bitiren gençlerin sektörün her alanında çalışabileceğini anlattı. Varank, bu alanda kendini geliştirmek ve belge almak isteyenler için "Beyaz şapkalı hacker" programı da geliştirdiklerini ifade ederek, bu konudaki tecrübelerini belgelendirmek isteyenlerin de TSE'ye başvurabileceğini ve yetkinlik belgesi alabileceklerini söyledi. Yapılan çalışmalar ve verilen desteklerle bu alandaki yetişmiş insan gücünün sürekli arttığını belirten Varank, şunları kaydetti: "Bir iki gündür medyada denk gelmişsinizdir. Türkiye'den 30 bin yazılımcının gittiğine dair bir haberi, özellikle muhalif basın paylaşmaya çalışıyor. Bu haberin kaynağına baktığınızda, 'bu rakamı kim takip etmiş, gerçekten gitmiş mi' diye incelediğinizde, altının boş olduğunu görebiliyorsunuz. Biz bu rakamları takip ediyoruz. Evet, şu an Türkiye'den yurt dışına çalışan gençlerimiz var. Özellikle uzman arkadaşlarımız var. Bunların birçoğu ülkeyi terk ederek değil, uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak, yurt dışında çalışmalarına devam ediyorlar. Bunu da yanlış birolarak görmüyorum. Bizim vatandaşlarımızın, uzmanlarımızın yurt dışında tecrübe kazanmaları, farklı firmalarda deneyim elde etmelerini de aslında kazanç olarak görüyoruz." Varank, Türkiye'de yazılımcıya ihtiyaç olduğunu ve bunun için gerekli her adımın atıldığını vurgulayarak, "Ama bir kısım vatandaşlarımız yurt dışında çalışmak isteyebilirler. Onların elde ettiği tecrübelerin de biz bir kayıp olduğuna inanmıyoruz.” dedi.

TÜBİTAK TEYDEB’e ödül

Yerli Siber güvenlik ekosistemine destek ve katkı ödülleri kategorisinde TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) ödüle layık görüldü. TEYDEB adına ödülü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal aldı.

Programın ardından değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Yerli Siber güvenlik ekosistemine sunduğu desteklerden dolayı TÜBİTAK TEYDEB’e verilen ödülü almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bu ödülün TÜBİTAK’ın ekosisteme olan katkısının nişanesi olduğunu belirten Mandal, TÜBİTAK çok geniş yelpazede desteklerinin olduğunu kaydetti. Mandal, “TÜBİTAK TEYDEB Siber güvenlik alanında 2017 yılından bu yana 352 projeye toplamda yaklaşık 450 milyon Türk Lirası hibe destek ödemesi yaptı. Her alanda olduğu gibi siber güvenlik alanında da desteklerimiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mandal, siber güvenlik alanında TÜBİTAK BİLGEM’in katkılarına da dikkat çekerek TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü standında 8 ürünün sergilendiği belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın da belirttiği gibi 664 projeye güncel rakamlarla 1 milyar liraya yakın destek verdik, destek vermeye de devam ediyoruz. Birlikte geliştirme ve birlikte başarma odağında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Ödül töreninin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK BİLGEM’in standını ziyaret etti. Varank’a TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal eşlik etti. Sergilenen ürünler hakkında bilgi alan Varank, TÜBİTAK BİLGEM ekibiyle de fotoğraf çektirdi.

TÜBİTAK BİLGEM standında Veri Güvenlik Platformu ORION; Güvenli Uzaktan Erişim Sistemi DERBENT, Sanal Siber Güvenlik Laboratuvarı SİBERLAB, IOT Güvenlik Araştırmaları, Bilişim ve Otomasyon Teknolojileri Sızma Testi ve Güvenlik Denetimi Platformu BOT-SEGEN, A3 Adli Analiz Altyapısı Projesi, Entegre Uç Birim Güvenlik Platformu Projesi Merge-N ve B3LAB Bulut Depolama Çözümü SAFİR DEPO sergileniyor.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Bilim-Teknoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar