28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Eskişehir’de Tarımsal Üretim Tozlaştırıcı Arılarla Dahada Artacak

Eskişehir’de Tarımsal Üretim Tozlaştırıcı Arılarla Dahada Artacak
  • 30 Kasım 2022 Çarşamba
  • 1194 kez okundu

ESKİŞEHİR’DE TOZLAŞTIRICI ARILARLA DAHA SAĞLIKLI VE DAHA FAZLA TARIMSAL ÜRETİM YAPILACAK

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün Mihalgazi ve Sarıcakaya İlçelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü “Alternatif Tozlaştırıcılar ile Tarım (ATT) Projesi”  kapsamında üretici ve kadın kooperatiflerinin katılımı ile toplantı gerçekleştirildi.

Söz konusu toplantıya Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli Doç. Dr. Yasemin Güler, Dr. Aydemir Barış, Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli Dr. Cumhur Sarısu, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çiğdem Özenirler, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner, Mihalgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Gürel, Sarıcakaya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Haydar İpek ve teknik personel katıldı.

Toplantı kapsamında; tozlaşma, tozlaştırıcı arılar, verimde kalite gibi konulara değinildi. Alternatif Tozlaştırıcılar İle Tarım (ATT) Projesinin neden uygulanması gerektiği konusunda üreticilere bilgi verilmesinin ardından, ülkemizde verimi arttırabilecek birçok etkili tozlaştırıcı arı türünün mevcut olduğu ve bu tozlaştırıcı arı türlerinin hangileri olduğu konusuna değinildi. Ayrıca tozlaştırıcıları koruyarak polinasyon hizmetlerinden daha fazla yararlanıp kaliteli ürün elde edilebileceği vurgulandı. İlaçlama zamanının önemine değinilen toplantıda; doğru toprak işleme, tozlaştırıcıları desteklemek için hangi bitkilerin ekilebileceği ile arıların yuvalanma alanları ve su desteğinin önemi de anlatıldı. Tozlaştırıcıların tüm dünyada hızla azaldığı ve tozlaştırıcı cenneti olan ülkemizde de bu tehditle karşı karşıya kalmamak için çözüm olarak üreticilerin tarlalarındaki tozlaştırıcıları desteklemeleri gerektiği ve bunun karşılığında yüksek verim elde edebilecekleri ve bölgede söz sahibi olduğumuz sebze üretiminde (özellikle yaprakları yenen sebzeler) pestisit kullanımının azaltılması gerektiği vurgulandı. Toplantı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele konusunda üreticilere verilen desteklerin bahsedilmesinin ardından sona erdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadele kapsamında kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik ve /veya biyoteknik mücadeleye öncelik vermekte ve de üreticileri desteklemektedir. Bu amaçla hazırlanan 2022 ve 2023 yıllarında yürütülecek çalışmaları belirleyen "2022 Yılı Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği" (Tebliğ No:2022/35) 02.11.2022 tarih ve 32001 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yayım tarihinde yürürlüğe giren söz konusu tebliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221102-5.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar