28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

İSTANBUL HAVALİMANI LİDERLİĞİNİ BİR KEZ DAHA PEKİŞTİRDİ

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: GÖKYÜZÜNDE KURDUĞUMUZ KÖPRÜLERLE KÜRESEL HAVACILIK MERKEZİ OLDUK 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin gökyüzünde kurulan köprülerle havacılık alanında Avrasya bölgesinde lider, küresel bir havacılık merkezi olduğunu belirterek, “Avrupa’nın en yoğun havalimanı olan İstanbul Havalimanı, dün liderliğini bir kez daha pekiştirdi. Dünyanın en itibarlı yayınlarından seyahat dergisi okurları 'dünyanın en iyi havalimanını belirledi. 240 bin okuyucunun katıldığı anketle bu unvan İstanbul Havalimanı’nın oldu” dedi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul’da düzenlenen Airshow’un açılışına katıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, Türkiye’yi dünyanın lider ekonomileri arasına yükseltecek, milleti hak ettiği yere taşıyacak dev projeleri, devlet aklı ve politikalarının sonucu olarak planladıklarını, inşa ettiklerini aktaran Karaismailoğlu, “Yalnızca Türkiye’mizin değil, tüm insanlığın hizmetine sunduk. Bugünlere ulaşmak için var gücümüzle çalıştık. Milletimizin desteğini de her zaman yanımızda hissettik. Şimdi de yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejimize uygun büyük ulaşım yatırımlarımızın her alanda olduğu gibi havacılık sektöründe de meyve verdiğini görmek bizleri hem onurlandırıyor hem de gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.

DEVİR ARTIK “KAZAN-KAZAN” DEVRİ

Bu kapsamdaki dev hizmetlerden biri olan İstanbul Havalimanı’nı hayata geçirdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nın Avrupa havacılığının zirvesinde olduğuna dikkati çekti. Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapılmasıyla birlikte bölgesel ticaretin de canlandığını dile getiren Karaismailoğlu, “Çanakkale Köprüsü’nü hizmete açtık, turizm hiç olmadığı kadar ivme kazandı. Devir artık ‘kazan-kazan’ devri… Havayolu ulaşımı ise kazan-kazan devrinin en önemli dinamosu, anahtarıdır. İşte böyle bir dönemde, bizler burada sadece havacılık sektörünün geleceği için değil, ülkelerimizin ekonomik ve sosyo-kültürel geleceği içinde bir araya geldik. Ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomikbirliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için gerekli olan en hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım yolu havayolu taşımacılığıdır. Sayısını 26’dan 57’ye yükselttiğimiz havalimanlarımız sayesinde ülkemiz, havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden birine dönüştü” dedi.

TÜRKİYE HAVALİMANLARINDA KONFOR VAR

Pandemi sonrası taleplerin artması ve yaz turizminin yoğunluğu nedeniyle Avrupa havalimanlarında kaos yaşandığını anımsatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “İstanbul Havalimanı gibi mega yatırımlarımız ve aldığımız önlemler sayesinde sıkıntılı günleri hızlı bir şekilde geride bıraktık. Türkiye havalimanlarında konfor var. Avrupa’nın en yoğun havalimanı olan İstanbul Havalimanı, dün liderliğini bir kez daha pekiştirdi. Dünyanın en itibarlı yayınlarından seyahat dergisi okurları 'dünyanın en iyi havalimanını belirledi. 240 bin okuyucunun katıldığı anketle bu unvan İstanbul Havalimanı’nın oldu. Sadece Eylül ayında 40 binden fazla uçuşa ev sahipliği yapan havalimanımızın itibarını ortaya koyan bu başarıda; 2022 yılının ilk 8 ayındaki toplam 48 milyon yolcumuzun tecrübelerini aktarması yatıyor. Bu da demektir ki; hem İstanbul Havalimanı hem de bayrak taşıyıcımız Türkiye'nin en büyük markası Türk Hava Yolları havacılığın zirvesindeki yerlerini pekiştiriyor; sağlamlaştırıyor. Avrupa’daki havalimanlarında, valiz alım süreleri saatleri bulurken, İstanbul Havalimanı’nda günde ortalama 200 bin bagaj hareketliliği sorunsuz yaşanıyor. Böylesi, devasa bir yoğunluğa rağmen bagaj alım süresi İstanbul Havalimanı’nda dakikalarla sınırlı. Check-in süresi ise sadece 1 dakika. Bu neden önemli biliyor musunuz? Yaşadığımız çağda ulaşılabilirlik ve hız faktörleri, hayatın her alanını radikal şekilde etkiliyor. Böyle bir dönemde de hava ulaşımının önemi her geçen gün daha da artıyor. Bu nedenle, pek çok ülkenin ana gündem maddesi; havacılığın geliştirilmesi ve uluslararası alandaki konumunun güçlendirilmesidir. Biz de bunun için dış politikamızda; ‘daha güçlü ilişki, daha fazla müzakere, daha fazla ortak değer’ politikasıyla ilerliyoruz. Sonuçlarını da hep beraber görüyoruz” diye konuştu.

130 ÜLKEDE 341 NOKTAYA ULAŞTIK

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 2003 yılında Hava Ulaştırma Anlaşması bulunan ülke sayısının 81 olduğunu, bu sayının 2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla 173’e yükseltildiğine işaret etti ve bu anlaşmalar ve müzakereler neticesinde, 2003 yılında 50 ülkede 60 olan dış hat uçuş nokta sayısına 281 yeni nokta eklendiğini söyledi. Bugün dış hat uçuş ağının 130 ülkede 341 noktaya ulaştığını aktaran Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gökyüzünde kurduğumuz köprülerle havacılık alanında Avrasya bölgesinde lider, küresel bir havacılık merkezi olduk. Türkiye, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasındadır. 4 saatlik uçuşla 1 milyar 650 Milyon insanın yaşadığı, 38 Trilyon dolar Gayrisafi Milli Hasılaya sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin de merkezindeyiz. Bu jeostratejik konumumuzdan hareketle ulaşım ve iletişim stratejilerimizi küresel ve bölgesel şartlar ışığında yeniden tanımlamak ve bu stratejileri her daim güncel tutmak Türkiye için vazgeçilmezidir. İşte bu nedenle, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetler olarak son 20 yıldır ulaşım ve iletişim alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’nin gelecek vizyonunu; dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz.”

ULAŞIM VE İLETİŞİM ALTYAPISINA 183 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM YAPTIK

2002 yılından bu yana Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 183 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarını kaydeden Karaismailoğlu, Türkiye’nin yıllardır süren ulaşım altyapısı problemini büyük ölçüde çözdüklerini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu gibi mega ulaşım projelerini başarıyla bitirdik ve milletimizin hizmetine sunduk. Ülkemizi; Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz ülkeleri arasında ulaşımın her modunda uluslararası bir koridora dönüştürdük. Bölünmüş yol uzunluğumuzu 28 bin 722 kilometreye çıkardık. Geçit vermeyen dağları tünellerle, vadileri köprülerle viyadüklerle aştık. Köprü ve viyadük uzunluğumuzu 730 kilometreye çıkardık. Toplam tünel uzunluğumuzu ise 670 kilometreye yükselttik. Ülkemizi Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 8’inci Yüksek Hızlı Tren işletmecisi yaptık. Önce 2009 yılında hizmete başlayan Ankara-Eskişehir hattını; sonrasında ise Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul hatları ile milletimizin özlemle beklediği Yüksek Hızlı Tren hatlarını inşa ettik. Uluslararası bir proje olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını başarıyla tamamlayarak; Pekin’den Londra’ya uzanan İpek Demiryolunu faaliyete geçirdik. Dünyada ‘deniz ticaret filosu’ sahipliği bakımından 15’inci sıraya yükseldik. Liman sayımızı 217’ye, tersane sayımızı 84’e çıkardık” şeklinde konuştu.

HAVALİMANI SAYIMIZI İKİ KATINDAN FAZLA ARTIRDIK

Türkiye’nin Avrupa, Asya'nın batısı, Orta Doğu ve Afrika için hem yolcu hem de yük trafiği açısından önemli bir hava ulaştırma merkezi olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “Milletimizin bundan en doğru biçimde yararlanabilmesi için; havalimanı sayımızı iki katından fazla artırdık; 57’ye ulaştırdık. Bu sayıyı 61’e çıkaracağız. Havacılığın gelecekteki en önemli meselelerinden ‘emisyon’ konusunda büyük ve ciddi planlamalar yapıyoruz. Karbon ayak izimizi azaltacağız. Havayolları taşımacılığı için çevre dostu yakıtlar üreteceğiz. Bölgesel hava yolu kargo taşımacılığını daha da geliştireceğiz; Türkiye, hava-kargo ağının da uluslararası bir merkezi olacak. Dünya ile ekonomik, ticari ve sosyal bağlarımızı güçlendiren tüm ulaşım ve haberleşme yatırımlarımızda hedefimiz, bütünsel kalkınmamızı desteklemek, insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek, milletimizin her bir ferdinin bu zenginleşmeden yararlanmasını sağlamaktır” diye konuştu.

KAMU ÖZEL İŞ BİRLİĞİ MODELİ İLE BAŞKA ÜLKELERE ÖRNEK OLUYORUZ

“Hedeflerimizi en doğru zaman aralığında hayata geçirebilmek için Kamu Özel İş Birliği modelini en doğru şekilde kullanıyor, uygulamalarımızla başka ülkelere de örnek oluyoruz” diyen Karaismailoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu sayede KÖİ ile hayata geçen projeler uluslararası standartlarda ve ivedilikle tamamlanıyor. Kalkınma hızlanıyor, devlet olarak ülkenin dört bir yanına aynı anda yatırım götürme şansını elde ediyoruz. Dünyanın en önemli havalimanlarından olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ile ülkemize, milletimize değerli bir hizmeti daha kazandırdık. Türkiye’nin 3’üncü, Avrupa’nın 8’inci en yoğun havalimanı oldu. Havalimanlarımız rekordan rekora koşuyorlar. Sabiha Gökçen, Eylül ayında 17 binden fazla uçuş ve yaklaşık 3 milyon yolcuyla bu kervana katıldı. Sadece geride bıraktığımız aylarda; iki havalimanı açılışı gerçekleştirirken, bir havalimanımız için kapasite artırımı ve işletme uzatımı ihalesi düzenledik. Aralık 2021’de, Antalya’yı bölgesinin turizm merkezi yapacak, Antalya Havalimanı’nın kapasitesini artıracak ve işletmesini 25 yıllığına kiralayan ihaleyi tamamladık. Mevcut durumda yaşanan uçak park sahası ve terminal binaları ile otoparkların kapasite yetersizliği, ilave yapılacak tesisler ve yatırımlarla giderilecek. Tamamlandığında, Türkiye’nin ve bölgesinin en akıllı havalimanlarından biri olacak. Proje yatırım tutarı 765 milyon avro olup, kamu kaynağı kullanılmadan yapılacak tesisler, 25 yıl işletme süresi sonunda bedelsiz olarak devletimize devredilecek. Ayrıca, proje kapsamında yolcu ve hazine garantisi verilmedi. KDV dahil 8 milyar 555 milyon euroluk ihale bedeli, son yıllarda ülkemiz hazinesine kazandırılan rekor düzeyde bir kamu kazancıdır. Sadece Eylül ayında yaklaşık 26 bin uçuşla 4,6 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Antalya Havalimanı, küresel ekonomideki işleyişin bozulduğu böyle bir dönemde Türkiye'nin yatırımlar için cazibe merkezi olmayı sürdüreceğinin en somut göstergesidir. Havayolları yatırımlarında bir sonraki durağımız Anadolu oldu. Gaziantep havalimanı yeni terminal binası ve Tokat Havalimanı’nı hizmete aldıktan sonra 14 Mayıs 2022’de, denize dolgu yöntemiyle deniz üzerine inşa edilen, Rize-Artvin Havalimanı’nın açılışını yaptık. Bu eserimizi, mühendislik ihraç eden bir ülke olarak dünyanın hizmetine sunduk.”

TÜRKİYE, HAVACILIK ENDÜSTRİSİNİN ÖNDE GELEN ÜLKELERİNDENDİR

Planlı ve sürdürülebilir büyüme, gençler için daha güçlü Türkiye hedefiyle, 2035 ve 2053 vizyonlarının bugünden tamamlandığının altını çizen Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve haberleşme alanında gerçekleştireceğimiz yeni nesil yatırımlar 2053 yılına kadar 198 milyar dolara ulaşacak. Hükümetlerimiz döneminde uyguladığımız politikalarımızla ve yatırımlarımız sayesinde; havayollarımız, kapsamlı bakım merkezlerimiz ve tesislerimiz, modern havalimanlarımız, gelecek vaat eden havacılık okullarımız ve iyi eğitimli personelimizle Türkiye, havacılık endüstrisinin önde gelen ülkelerindendir. ‘İstikbal Göklerdedir’ sözüyle önemini vurguladığımız havacılık; bizler için de gençliğimizin aydınlık geleceğinin teminatıdır. O nedenle her geçen gün daha da geliştirilmeli, büyütülmelidir” şeklinde konuştu. 

KOLTUK KAPASİTEMİZ YÜZDE 298 ARTTI

Havacılık sektöründe yaşanan gelişmelere de değinen Karaismailoğlu, “Havayolu sektöründe yapılan çalışmalar neticesinde; 2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla 2003 yılında 162 olan uçak sayımız, yüzde 261 artışla 584’e, koltuk kapasitemiz yüzde 298 artışla 27 bin 599'dan 109 bin 821’e, hava kargo kapasitemiz ise yüzde 784 artışla 303 tondan 2 bin 676 tona ulaştı. 2003 yılında toplam 34 milyon olan yolcu sayımız 210 milyona ulaştı. Bilindiği üzere pandemi sürecinde havacılık sektörü açısından dünya genelinde ve ülkemizde büyük ölçüde azalan uçak ve yolcu trafiği gerçekleşti. Artık o günleri geride bıraktık. 2022 yılının ilk 9 ayında 2019 yılının aynı dönemine kıyasla eski seviyesine yaklaştık. Çıtayı her geçen gün yukarılara taşıyarak, havacılık ve uzay teknolojileri alanında da büyük başarılar elde ediyoruz. İyi biliyoruz ki başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, ülke kaynakları açısından da ülke çıkarları açısından da sürdürülebilir bir durum değil. Bu noktada yaptığımız atılımlar ile ülkemizi kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir seviyeye çıkardık. Türksat 5A ve 5B’de geçtiğimiz yıl içinde yörüngelerine ulaştı ve böylece bir yıl içinde iki yeni nesil haberleşme uydusunu devreye alan ender ülkelerden biri olduk. İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı da 2023 yılının ikinci çeyreğinde uzaya fırlatmayı hedefliyoruz. Türkiye, Türksat 6A'yı uzaya fırlattığımızda uzayda kendi uydusuyla temsil edilen ilk 10 ülkeden biri olacak” diye konuştu.

DÜNYA SİVİL HAVACILIĞINDA REKABET HIZLA ARTIYOR

Hava savunma sanayinde de dünya güç dengelerini değiştiren, muharebe alanında çığır açan teknolojiler geliştirdiklerini aktaran Karaismailoğlu, önümüzdeki 20 yılda dünya genelinde hava trafiğinin iki katın üzerinde, hizmet verilen yolcu sayısının ise yıllık ortalama yüzde 4,4 oranında artmasının beklendiğini ifade etti. Yükselen küreselleşme ve özelleşme hareketleriyle dünya sivil havacılığında rekabetin hızla arttığının altını çizen Karaismailoğlu, “Süreç, hava ulaşımının ‘tek bir pazar halline gelmesi’ yönünde ilerlemektedir. Bu pazardan daha fazla pay alabilmek adına, orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi hepimiz gözden geçirmeliyiz. Yer kürenin birbirine uzak coğrafyalarında yer alan ülkelerimiz arasında yapacağımızbirlikleri ile uzakları yakın, ülkelerimizi komşu kapısı haline getireceğiz. Bugün buradaki bu birliktelik vesilesiyle yeniortaklıkları, yeni pazarlar veimkanları aralanacak. Ticaretimiz artacak, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz hızlanacak. Ülkelerimiz arasında yeni bir dönemi başlatacağız. Biz Türkiye’nin parlak geleceğine sizleri de ortak etmek, sizlerle güçlü ortaklıklar kurmak istiyoruz. Havacılık sektörünün geleceği açısından büyük önem arz eden bu fuarın tüm katılımcılar için çok faydalı olacağına inanıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar