28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Karaciğer kanseri riskini azaltmak için neler yapılmalı?

Uzmanlar uyarıyor! 

Açıklanamayan kilo kaybı ve üst karın ağrısı karaciğer kanserini işaret ediyor… 

 

Karaciğer kanserinin başta kronik Hepatit B veya C, obezite, aşırı alkol kullanımı ve yağlı karaciğer hastalıkları gibi birçok risk faktöründen kaynaklı ortaya çıktığını belirten uzmanlar, erken teşhis ve tedavi ile birçok hasta için olumlu tablolar oluşabileceğini ifade ediyor. Açıklanamayan kilo ve iştah kaybı, üst karın ağrısı, kolay morarma veya kanama durumlarının karaciğer kanseri belirtisi olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Murat Kalemoğlu,  karaciğer kanserinin altta yatan herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı karaciğerlere sahip insanları da etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Kalemoğlu; karaciğer kanseri riskini azaltmak için Hepatit B aşısı olunmasını, Hepatit C’ye yol açabilecek davranışlardan kaçınılmasını, aşırı alkol tüketilmemesini ve sigaradan uzak durulmasını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, karaciğer kanseri hakkında değerlendirmelerde bulundu ve çok önemli tavsiyeler paylaştı.

Karaciğerin hayati bir iç organ olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, “Karaciğer kanseri; zararlı kimyasalları ve diğer maddeleri kandan uzaklaştırmak, vücudun enerji için kullandığı besinleri depolamak ve vücudun yağları sindirmesine yardımcı olmak için safra yapmak da dahil olmak üzere birçok önemli işlevi yerine getiren karaciğer hücrelerinde başlıyor.” dedi.

Erken teşhis ve tedavi ile süreç olumlu sonuçlanabiliyor

Karaciğer kanserinin ciddi gelişebileceğini fakat erken teşhis ve tedavi ile birçok hasta için olumlu tablolar oluşabileceğini belirten Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, karaciğer kanseri olan birçok kişinin herhangi bir belirti yaşamadığını söyledi ve ortaya çıkabilecek belirtileri şu şekilde sıraladı:

- Açıklanamayan kilo kaybı, 

- İştah kaybı,

- Derinin veya gözlerin beyazının sararması (sarılık),

- Üst karın ağrısı,

- Karın şişmesi veya şişkinliği,

- Mide bulantısı ya da kusma,

- Halsizlik, zayıflık, tükenmişlik,

- Kireçli ve beyazımsı dışkı,

- Koyu renkli idrar,

- Kolay morarma veya kanama durumları.

Aşırı alkol tüketimi önemli bir risk faktörü…

Karaciğer kanserinin genellikle sirozun bir yan etkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, “Siroz genellikle hepatit, yağlı karaciğer hastalığı veya kronik alkol kullanımı gibi diğer karaciğer hastalıklarının sonucudur. Ayrıca diğer koşullar, yaşam tarzı veya ilaçlardan da kaynaklanabilir.” dedi 

Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, karaciğer kanseri gelişimindeki risk faktörlerini ise şu şekilde açıkladı:

- Karaciğer sirozu, kronik hepatit B veya hepatit C,

- Sigara kullanımı,

- Fazla kilolu veya obez olmak,

-Wilson hastalığı (bakır zehirlenmesine neden olan nadir bir hastalık) veya hemokromatoz (karaciğerde aşırı demir birikmesi ) gibi bazı kalıtsal hastalıklar,

- Aşırı alkol tüketimi,

- Diyabet,

- Aflatoksin (uygun şekilde saklanmamış tahıl ve yemişlerde büyüyebilen bir mantar) içeren gıdalar,

- Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (karaciğerde yağ birikmesi)

- 60 yaşından büyük yaş.

Sağlıklı bireyleri de etkileyebiliyor

Karaciğer kanserinin herkesi etkileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, “Ancak hepatit B veya C gibi genellikle bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihabı ve siroz  dahil olmak üzere karaciğere zarar veren diğer durumları olan kişilerde karaciğer kanseri daha yaygındır. Karaciğer kanseri, altta yatan herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı karaciğerlere sahip insanları da etkileyebilir. Bu durumlarda bilim adamları, karaciğer hücrelerinin DNA'larında kontrolden çıkıp bir tümör oluşturmalarına neden olan kusurlar veya mutasyonlar geliştirdiğini düşünüyor.” diye konuştu.

İşte karaciğer kanserini önleyici tavsiyeler…

Karaciğer kanseri riskini tamamen ortadan kaldırmanın bir yolu olmadığını fakat bazı yaşam tarzı önlemlerinin hastalığa yakalanma olasılığını düşürmeye yardımcı olabildiğini belirten Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, önlemeye yönelik tavsiyelerini ise şöyle sıraladı:

- Alkolü çok içmeyin. Kadınlar günde birden fazla içki içmemeli ve erkekler günde ikiden fazla içki içmemelidir.

- Hepatit B aşısı olun. Doğumda tüm bebeklere ve enfeksiyon geliştirme riski taşıyan yetişkinlere hepatit B aşısı önerilmektedir.

- Hepatit C'ye yol açabilecek davranışlardan kaçının. Hepatit C riskini azaltmak için güvenli seks yapın, iğneleri paylaşmayın ve dövme ve piercing yaptırmak için temiz, güvenli dükkânlar seçin.

- Sağlıklı kilonuzu koruyun. Kilo kaybını desteklemek için egzersiz yapın ve sağlıklı bir diyet uygulayın.

- Sigara içme. Karaciğer kanseri geliştirme riskinizi azaltmak için sigarayı bırakın veya başlamayın.

- Takibe alın.  Aşırı alkol tüketenler veya karaciğer hastalığı olanlar da dahil olmak üzere karaciğer kanseri riski taşıyan kişiler, tarama testleri yaptırmalıdırlar.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Sağlık Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar