28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

MUHTEMEL TAŞKINLAR 72 SAAT ÖNCESİNDEN TAHMİN EDİLEBİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı ülkemizdeki taşkın riski bulunan yerleşim yeri ve tarım arazilerinde zararları önlemek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, 2021'de ön inceleme ve planlama çalışmaları başlatılan projede, sel kapanları proje ve inşaat çalışmaları devam ediyor.

Yüzer odunsu malzemelerin akarsuların üst kotlarında tutulması amacıyla 2022'de sel tırmığı yapımına yönelik çalışmalara başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaları sürdürülen Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi (TATUM), Aralık 2017'den bu yana faaliyette bulunuyor. Bu kapsamda TATUS'a da 2021'de başlandı ve 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Çalışmayla Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Antalya ve Doğu Akdeniz havzalarından seçilen
15 pilot alt havzada oluşturulacak hidrolojik ve hidrolik modeller kullanılarak muhtemel taşkının zamanı, konumu, etkileri ve alınması gerekli tedbirleri içeren bilgilerin 72 saat öncesine kadar temin edilmesi amaçlanıyor. Ayrıca 6 havzada Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi'nin Yaygınlaştırılması Projesi'nin de 2023'te başlaması planlanıyor.

Havza Ölçeğinde Taşkın Yönetim Planları Hazırlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülkedeki taşkın riskinin azaltılması ve yönetilmesi amacıyla havza ölçeğinde taşkın yönetim planları hazırlanıyor. Taşkın yönetim planlarıyla havza bazında taşkın tehlike haritaları ve risk haritaları hazırlanarak taşkın öncesi, esnası ve sonrasında yapılacak müdahale ve iyileştirme gibi çalışmaların planlanması ve yönlendirilmesi sağlanıyor.

Böylece ülkede yapılan her türlü yatırımın daha sağlıklı ve verimli olması, ekonomik kaybın asgariye indirilmesi, vatandaşın güven duygusunun artırılması, vatandaşlar ile yerel yönetimlerin taşkın hususunda farkındalığının artması sonucu can kaybının asgariye indirilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda, yılsonu itibarıyla 23 havzada (Yeşilırmak, Antalya, Sakarya, Susurluk, Ceyhan, Aras, Kızılırmak, Kuzey Ege, Küçük Menderes, Gediz, Büyük Menderes, Akarçay, Batı Akdeniz, Burdur, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Fırat-Dicle, Doğu Karadeniz, Çoruh, Asi, Seyhan, Van Gölü ve Konya havzaları) taşkın yönetim planı tamamlandı, 2 havzada (Marmara ve Meriç-Ergene) çalışmalara devam ediliyor.

Öte yandan, 5 havzada (Ceyhan, Susurluk, Sakarya, Yeşilırmak ve Antalya) Taşkın Yönetim Planlarının Güncellenmesi Projesi başlatıldı. Projelerde çalışmalar sürüyor.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar