23 Nisan 2024 Salı
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

PORSUK ÇAYI BEYLİKOVA’ DA KURUTULDU...

PORSUK ÇAYI    BEYLİKOVA’ DA    KURUTULDU...
  • 4 Ağustos 2022 Perşembe
  • 2029 kez okundu

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ( ESÇEVDER )  Olarak yaptığımız tespitler ve incelemeler sonucunda Sakarya ırmağının en uzun kolu olan  Porsuk çayı Beylikova’dan itibaren,  448 km.lik Sakarya ırmağına ulaşamadan kurutulmuş ve binlerce balık ölümlerine neden olunmuştur.

2021 yılı kışında bölgemizin aldığı yağış miktarı, porsuk çayı üzerindeki barajların doluluk oranları göz önüne alındığında Porsuk çayının kurumasının sebebinin yağış azlığından olmadığı açıktır.

Daha önce de Porsuk çayının kuruması tespit edilmiş, binlerce balık ölümleri tespit edilmiş idi. Tüm bunlar eko sisteme zarar vermekte ve doğal yaşamı tehdit etmektedir.

İç Anadolunun en önemli çaylarından birinin kurumasının tarımsal üretimin en düşük seviyeye indiği bir dönemde gerçekleşmesinin en önemli sebebi yanlış tarım ve sulama politikasıdır kanımızca.

Ülkenin tarım politikasını sil baştan ele alınarak acilen planlı tarıma geçilmesi, tarımsal sulamanında bu kapsamda planlanması , tarımsal su tüketiminin katı şekilde denetlenmesi, kaçak kuyuların önlenmesi, yasal kuyuların vahşi sulamaya karşı önlem alınması ülkemizin en temel ve vazgeçilmez kaynağı olan sularımızın korunması için elzemdir. Porsuk Eskişehir’in Can Suyudur. Kıymetini bilmeliyiz.

Kütahya /Gediz/ Murat Dağından doğan Porsuk çayı Beylikova ‘ya ulaşana kadar su tüketimi çok fazla olan  mısır, pancar, yonca ve pancar gibi tarımsal ürünlerin ekimi serbest piyasa taleplerine göre değil ülkenin çıkarları doğrultusunda kotaya bağlanmalı, porsuk çayı ve havzasındaki su kuyuları yapılacak sulama sınırlandırılmalı ve sıkı bir şekilde denetlenmelidir.

Eskişehir Çevre Derneği ( ESÇEVDER ) olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da çevrenin korunması, sularımızın kirlenmemesi, ağaçlarımızın kesilmemesi, zeytinliklerinin yok olmaması için mücadeleye devam ederek gördüğüm eksik yanlış ve kusurları kamu oyuna açıklamaya devam edeceğimizi bilmenizi isteriz.

 

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar