29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

“Sosyal yardımlardaki temel parametreyi değiştirdik”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, “Sosyal yardım sadece yoksulluk sınırının altında kalan insanları o sınırda tutmak için yapılmasına rağmen biz sosyal yardımlardaki temel parametreyi değiştirdik. Sosyal yardımları ihtiyaç gruplarına göre ayırdık. Son derece esnek hale getirdik. Vatandaşın ihtiyacı olan noktada devletin olmasını sağladık” dedi.

Bakan Yanık, A Haber Canlı Yayınında gündeme ve seçim sonrasında hayata geçirilecek projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Muhalefetin deprem bölgesindeki vatandaşlara yönelik tutumunu eleştiren Bakan Yanık, “Deprem bölgesi seçim için ne düşündüğünü gösterdi. Biz bunu daha önce de söyledik çünkü biz sahayı görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat söyledi. Tek gündemimiz depremin yarlarını sarmak. Başka bir seçim gündemimiz yok. Bütün bakan arkadaşlarım, tüm kamu ve kuruluşları sahadaydık. Bu kadar büyük bir afeti bu kadar dikkatle ve bütün imkânlarıyla sonuçlarını ortadan kaldırmak depremzede vatandaşların yaralarını sarmak ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yapabilir durumuna sahipti. Nitekim depremzede vatandaşlar ilk turda bu noktadaki iradesini ortaya koydu” dedi.

“Hani helalleşme vardı, hani herkesi kucaklıyorlardı”

Kahramanmaraş merkezli depremde 52 bin vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 13,5 milyon insanın doğrudan etkilendiğini belirten Bakan Yanık, şunları söyledi:

“Bu kadar ağır bir sürecin sonunda vatandaşın kendi iradesini ortaya koymasını bile ona çok gören, onu tahkir eden, deprem bölgesine adeta tercihinden dolayı bir kez daha cezalandırmak isteyen muhalefetle karşı karşıya kaldık. Siyaset gelir geçer. 28 Mayıs'ta vatandaşlarımız gelip tercihlerini yapacak. Diğer yandan, Tekirdağ'dan otellerden çıkarma durumu var. CHP’li başkan günlerdir yazıyor, etmedik hakaretler bırakılmadı depremzedelere. Bu hasarı ve özellikle depremzede vatandaşlarımız da bıraktığı kalp kırıklığını onarmak için ayrıca bir çalışma gerekir. Bölge halkı söylenenlerden ötürü çok üzgün.

İnsanlar orada bir can pazarından çıkmışlar. Deprem sabahı saat 10'da ben Adana'daydım. Öğle saatlerinde Osmaniye'ye geçtik. Daha enkaz altında insanlar çıkarılırken insanlar bir can pazarından çıkarken oradaydım. Şimdi kalkıp dönüp insanlara son derece medeni bir tercihten dolayı için tahkir etmek çok yanlış. Hani helalleşme vardı. Hani herkesi kucaklıyorlardı. Hani CHP'nin geçmişteki kötü sicili silinmişti. Bu mudur yani? Dolayısıyla vatandaş her şeyin farkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o kalp kırıklığını tamir etmek için sadece deprem bölgesinde çalışma planladı. Devlet olarak bölgede tüm çalışma alanlarında projeler devam ediyor. Bütün vatandaşlarımızın yaralarını sarıp yolumuza 28 Mayıs'tan sonra yine Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde devam edeceğiz.”

 “Sosyal devletin ne demek olduğunu bu süreç içerisinde ortaya koyduk”

AK Parti’nin 20 yıldır sosyal devlet refleksiyle hareket ettiğini ve bu doğrultuda sosyal devleti inşa ettiğinin altını çizen Bakan Yanık, “Türkiye'de sosyal devlet dediğiniz yapı sadece anayasal bir kavram olarak dururken biz sosyal devletin ne demek olduğunu nasıl işlediğini, bu süreç içerisinde ortaya koyduk. Sosyal yardımlar, sosyal devlet refleksinin içerisindeki en önemli başlıklardan birisi. Biz ne yaptık sosyal yardımlarda? 4'le başladık 53'e yükselttik dediğimizde muhalefet bunu çok eleştiriyor. Milleti fakirliğe mahkum ettiniz yardımlara mahkum ettiniz onun üzerinden oy alıyorsunuz bir de bununla övünüyorsunuz diyorlar. Halbuki hiç birisi doğru değil” diye konuştu.

“Sosyal yardımlardaki temel parametreyi değiştirdik”

Bakan Yanık, sosyal yardıma bakış açısının ihtiyaç grupları özelinde esnek ve ihtiyaca yönelik çalışmalar olduğunun altını çizerek, “Sosyal yardım sadece yoksulluk sınırının altında kalan insanları o sınırda tutmak için yapılmasına rağmen biz sosyal yardımlardaki temel parametreyi değiştirdik. Sosyal yardımları ihtiyaç gruplarına göre ayırdık. Son derece esnek hale getirdik. Devletin olması gerektiği yerde vatandaşın ihtiyacı olan noktada devletin olmasını sağladık” ifadelerini kullandı. 

Bakan Yanık, “Çocukları ile hayata devam etmek zorunda kadının işi ve sigortası yoksa, biz burada devletin bu kadının yanında yer alması gerektiğini ortaya koyduk. Devlet vatandaşın ihtiyacı olduğu her noktada yanında biz bunu getirdik. Türkiye Aile Destek Programı geçmişteki sosyal yardımdan mantığından sosyal yardım işleyişinden daha farklı. Biz sadece yoksulluk sınırını temel almadık. Sosyal refahın paylaşılmasını temel aldık. Vatandaşlık maaşı özelinde bütünleyici sosyal yardımları önemsiyoruz” dedi.

“Koruyucu-önleyici sosyal yardım mantığı çok önemli”

Kamunun yaptığı sosyal yardımların yaklaşık yüzde 82'sini kendilerine ait olduğunu Bakan Yanık, “Geriye kalan yüzde 18'i de farklı kurumlar ve bakanlıklar üzerinden yapılıyor. Bunları bir araya toplayıp bütünlük sağladık. Bu işleyişi de kolaylaştıracak. Vatandaşlık maaşı buradan çıkan bir durumdur. Koruyucu-önleyici sosyal yardım mantığı çok önemli. Önümüzdeki süreçte bunu özellikle hayata geçirmeye devam edeceğiz. Aslında buna başladık ama gelişmeye devam edecek. Biz sosyal yardımlar sadece insanların karnını doyurmak, sadece insanların yoksulluğunu kısmen gidermek için değil aslında bir anlamda yoksulluk sınırına düşmemek için kaldıraç olarak kullanıyoruz. Yoksulluk sınırına insanlarımızın düşmemesi için önleyici tedbirler alıyoruz. Böylece daha az maliyetle insanlarınızın refah seviyesini yükseltiyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Yanık,  sosyal devlet olma halini her başlıkta engellilerde, yaşlılarda, kadınlarda, çocuklarda, çalışanlarda, gençlerde her grupta tek tek sosyal devletin sorumluluğunu yerine getirdik getirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Aile ve Gençlik Bankasıyla gençlerin ev kurarken, aile kurarken hayatlarının en güzel zamanları olarak kalmasını istediklerini belirten Bakan Yanık, “Bir takım ekonomik sıkıntılarla o en güzel zamanı zorlaştırmasın. Aile ve Gençlik Bankası ile kolaylık sağlayacağız” dedi.

Ev kadınlarının emekliliği konusunun aileye ve aile kurumuna ne kadar önem verdiklerini gösteren bir tutum olduğunu ifade eden Bakan Yanık, şunları söyledi:

“Ev kadınlarının kendi ailesi için ürettiği ekonomik değerin de bir kamusal tarafı var. Dolayısıyla dedik ki ikincisi daha önemlisi bizim hiçbir vatandaşımız sosyal güvenlik sisteminin dışında tutmamak gibi bir gayemiz var. Her vatandaş sosyal güvenceye sahip olsun ihtiyacı olduğunda yararlanabilsin. Ev kadınlarını da sosyal güvence çemberinin içerisine alma çalışmalarından birisi ev kadınlarının emekliliği. Biz de devlet olarak emekliliğini kolaylaştıralım diyoruz. Bireysel emeklilik sistemine dahil olan kadınlarımızın sigorta primlerinin 3'te 1'ini devlet olarak biz ödeyeceğiz. Dolayısıyla hem teşvik edeceğiz hem de kolaylaştırmış olacağız.”

“Ek protokolle eksiği tamamlayacağız”

Bakanlıkta istihdam edilecek 2 bin 431 personelin alım süreci ve Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü konusunda ise Bakan Yanık, “Müracaatları aldık. KPSS puan üstünlüğüne göre atamaları yapılacak. Unvanlar belli kadrolar belli. Sadece KPSS puan üstünlüğüne göre alacağımızı ifade etmiştik. Ataması önümüzdeki günler yapılır. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünde ise bizim özellikle kuruluşlarımızdaki bakım personellerimizin yoğun olarak etkilendiği bir nokta. Arkadaşlarımız şu anda kaç personelimiz nasıl bir çerçeve oluşturacağız bunların çalışmalarını yaptılar. Biz bakanlık olarak dezavantajlı gruplara bakım hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla bizim çalışma arkadaşlarımızın mutluluğu yaptığımız hizmetin kalitesine doğrudan yansıyacak bir etkiye sebep oluyor. O yüzden arkadaşlarımızın hiçbir hakkının ihlali olmaması onlardan daha çok bizim istediğimiz bir şey. Ek protokolle eksiği tamamlayacağız hiç merak etmesinler şu anda teknik kısımları bitti” diye konuştu.

Öte yandan Bakan Yanık, Osmaniye İl Kadın Kolları Başkanı Sultan Okur ile İl Başkan Yardımcısı Necati Okur'un kızlarının da içinde oldukları kazaya ilişkin de şunlar söyledi:

 “Maalesef dün akşam saatlerinde trafik kazası yaptılar. 13 yaşındaki Yağmur Okur'u kaybettik. Ablası Hatice Kübra ağır yaralı. Hem teşkilatımıza hem Okur ailesine gerçekten çok üzüldük. Seçim çalışmaları boyunca çocuklar bizimle beraberdi. Yağmur biz bu teşkilatta büyüdüğünü söylemişti. Çocuk Kolları'nı niye kurmuyoruz diyerek bize bir önerisi olmuştu. Annesine ve babasına baş sağlığı diliyorum çok üzgünüm.”

'

Gönderen: alfa_turk

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Yaşam Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar