20 Nisan 2024 Cumartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Belediyenin Parası Yok İşçilerin Maaşlarını Kredi Çekerek Ödüyorum

Eskişehir Büyükşehir Meclisinde gündem zam beklentisindeki olan belediye işçileriydi. Konuyla ilgili olarak sorulan sorulara verdiği yanıtlarda Yılmaz Büyükerşen zaman zaman işçilerin maaşlarını tam ödeyebilmek için bankalardan kredi çektiklerini söyledi. 

Geçtiğimiz günlerde belediye işçileri kadrolu çalışanlara yüzde 50 zam verilmesine karşın kendilerine yüzde 7 zam teklif edilmesine tepki göstermiş ve Fen işlerinde toplanarak eylem yapmışlardı. Yaşananlar dün Büyükşehir Belediye Meclisinde de gündeme geldi. 

Murat Özcan neler olduğunu sordu, kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi 

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, yaşananları Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e sordu ve kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi. Murat Özcan, "Bir diğer konu da toplumda bir bilgi kirliliği oluştu, ne olduğunu da anlayamadık. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de işçilerine zam yapacaktı, ancak kamuoyuna yansıyan bilgilere göre bu yüzde 50'nin üzerine çıkamadı. Bunu biraz da artırmayı düşünüyor musunuz? İşçilerimizin ve personelin tamamına eşit oranda zam yapıldı mı? Bir tarafta sayın Yılmaz Büyükerşen'i davul zurna ile karşılayan bir personel gördük, diğer tarafta ise protesto eden işçiler ve personel gördük. Bunun ayarı nasıl oldu? Zam almayan işçiler ve personel var mı belediyede?" dedi. 

Büyükerşen, "Bu konuda müzakereler devam ediyor. En son ben komisyona görüşlerimiz bildirdim. Diğer illere de baktığımızda, gördüğüm kadarıyla, Ankara dahil, güneydeki illerimiz, yani zengin iller dahil, bizim arkadaşlar verilenlerin en üst seviyesinde zam öneriyorlar. Benim gördüğüm kadarıyla altından kalkılacak gibi değil. Diğer yandan işçiler arasında provakatörler olduğunu da açıkça söylüyorum sizlere. Onlar için de gereken yapılacaktır. Kışkırtanlar var. Davul zurnayla karşılanmam... Büyük zam, keşke olabilse de versek. Ama onu istemek,isteklerini hoşça göstermek için yaptıkları bir şovdan ibaret. Her zaman beni davul zurnayla karşılamıyorlar. Zaman zaman da aleyhte karşılıyorlar" diye konuştu. 

Büyükerşen: "Vız gelir tırıs gider, açıkça söylüyorum... İmza atmam"

Büyükerşen, "Bakınız. Eskişehir Espark A.Ş., en düşük işçi maaşı 8 bin 200 lira tespit etmiş arkadaşlar" dedi. AK Partili üyelerin "Net mi" sorusuna ise Büyükerşen "Cevap veririm" diyerek, sözlerine devam etti. Büyükerşen, "Tepebaşı 7 bin 674 lira, Odunpazarı 6 bin 942 lira, Ankara Büyükşehir Belediyesi 6 bin 395 lira, Mersin Büyükşehir Belediyesi 7 bin 268 lira, bizim işçilerin talebi ise 14 bin 395 lira. Görüyorsunuz maalesef provakasyon var. Olabilir seçime giden Türkiye'de bunlar normal. Kışkırtanların kimler olduğu da sabit, özellikle yapıyorlar. Ödeyemeyeceğimiz bir bedel verebilmemiz mümkün değil. Ne olur? Greve giderler. Giderler... O grev süresince de kaç bin işçi, onları beslerler. Kamuoyu da bunların kim olduğunu, ne olduğunu ne yapmak istediğini anlar. Kışkırtmalar filan benim altına imzamı atacağı şeyler değil. Kimse tenezzül etmesin. Her zaman yaptığım gibi burada kamuoyunun önünde her şeyi açık açık söylerim. Kışkırtmalar nereden geliyor, kimlerden geliyor anlatırım. Bir taraftan binlerce işsiz her gün kapımıza gelip deisterken, bir yandan belediyede hasbelkadarsahibi olmuşların şu yaptığı ortada... Vız gelir tırıs gider. Bunu gayet açıkça da söylüyorum. İstediklerini yapabilirler. İlk tramvay başladığında kışkırtmalar nedeniyle açılış töreni yapılmasına müsaade etmeyenler, işportacıları getirip protesto edenler... Siyah torbalarla gelip siyah çelenk bırakanları, topladıkları çapulcularla gelip hırsız diye bağıranları çok gördüm. Alnım ak, vicdanım ak. Eskişehirliler de beni biliyorlar. Geçenlerde de bir grubu buraya getirip protesto yaptırdılar. Ne imiş, belediyenin aldığı bir kararla ilgiliymiş. Ne olduğunu da hatırlamıyorum. Hiç umursamadım. Bu gibi şeylere... İster sayın meclis üyeleri olsun, ister bizim arkadaşlarımız olsun, ister bu zammı isteyenler olsun, istediklerini yapmakta serbesttirler. Vatandaş görmeli bunların kimler olduğunu, kimlerin bunları desteklediğini. Arkadaşlarıma da talimat verdim. Ben böyle bir şeye imza atmam dedim. Buraya kadar da anlaşmışlar bizim arkadaşlarla yani... İmza atmam dedim. Bunu hepiniz bilin. Dışarıda açlıktan nefesi kokan vatandaşlar durmadan zamlarla mücadele ederken bunun istenmesi..." dedi. 

“ZAMMI, VİCDANINIZ EL VERİYORSA BEN KALKAYIM SİZ VERİN”

Büyükerşen, “Dışarıda işsizlikten açlıktan nefesi kokan, bin bir sıkıntıyla durmadan zamlarla mücadele eden vatandaşlar, bir yandan maaş zammı isteyen belediye işçileri, vicdanınız el veriyorsa verin. Gelin ben kalkayım, gelin oturun verin.” şeklinde konuştu.

“İŞÇİLERİN MAAŞINI ÖDEMEK İÇİN KREDİ ÇEKİYORUM”

Türkiye’nin ve dünyanın durumunun sıkıntılı olduğunu dile getiren Büyükerşen, “Memurlara, işçilere sözleşmeli memurlara veya işçilere sendikalı işçilere hükümet her sene olduğu gibi bir taban ücret belirliyor. Onun üstüne sendikalar toplu pazarlığa geliyor. Buna rağmen son 7-8 aydır bize gönderilen maliye bakanlığından ve iller bankasından personel için kullanabileceğimiz bir projeye finansman güçlükleri çekerken bir taraftan yardım da aldık. Rica ettim bizim AKP’li eski bakanımız kültür ve milli eğitim bakanımız Nabi beyden. Onun desteğiyle Han Belediyesi’nin yolunu yapabilecek asfalt malzemesi için eksik olmasın sağladı. Aldık ama onun dışında memur ve işçilere verebileceğimiz maaş için bize gönderilen paralar aylardan beri 10 milyondan tutun 7 milyon, 6 milyon, 4 milyon eksik geliyor. Biliyor musunuz sırf ay başında o işçilere, o memurlara eksik maaş vermeyelim veya taksit taksit ödemeyelim diye Eskişehir’deki ticari bankalara giderek yatırım gerekçesiyle kredi alıyorum. Tamamlıyorum ve ödüyorum. Sırf akşam evine giden işçi çocuğuna, karısına karşı eksik verdiler maaşı ne yapayım, belediyenin parası yokmuş demesin diye. Ondan sonra da aldığımız kredinin de ödenmesi lazım. Zaten mevcut gelirlerimiz, pandemi yardımları, sosyal ödemeler nedeniyle bütçemizi vaktinden önce tükettik, ek bütçe getireceğiz yine karşınıza. Böyle bir durumdayız. Bunu ben haddini bilmezlik derim, sendikacılık değildir bu. Bunu da sizin takdirinize bırakıyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar, istedikleri gibi tehdit etsinler, ben çok tehdit edildim. Çok laflar söylediler, iftira ettiler. Çok üzülerek söylüyorum bir il başkanımız Kalabak Su bidonuna kanalizasyon suyu doldurup kendi parti arabasını giydirerek plakasını da siyah naylonlarla kapatarak parklarda gezdi. Aleyhte propaganda yaptı. Piyasayı Kalabak suyunun yerine almak isteyen firmaların lehine yapılacak şeyler değil bu arkadaşlar. Bunları kamuoyunda da mesele yapmadım. Hiç itiraz etmeyin, fotoğrafları var. Her şeyi var.” ifadelerini kullandı.

 ‘Ağzımı da açtırmayın, konuyu da açtırmayın, kimin ne yapmak istediğini biliyorum, açık her şey’ diye sert ifadelerde bulunan Büyükerşen,

“10 defa bu şehirde parti meclisinde bizim azınlıkta olduğumuz dönemde yapılan projeler aleyhine yapılan yanlışları kitap halinde yayınlayayım dedim, 10 defa vazgeçtim. ‘Yapma Yılmaz’ dedim.” İfadelerine cevap veren AKP meclis üyesi Mustafa Birsen, “Allah aşkına yap şunu be. İşkembeden atmakla olmuyor bu işler.” dedi. Birsen’e cevap veren Büyükerşen, “Mustafa gezemezsin bu şehirde. Senin dükkânda işkembe yapılıyor olabilir. Ben işkembeden atmıyorum, işkembe de yemem.” İfadelerini kullandı.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar