28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

En Öğrenci Dostu Söylemi ANKETTE KALDI!

En Öğrenci Dostu Söylemi ANKETTE KALDI!
  • 30 Temmuz 2022 Cumartesi
  • 1757 kez okundu

Eskişehir'de her yıl bütçe fazlası veren ESKİ'nin sunduğu şebeke suyuna yapılan yüksek zam sonrası Eskişehir'in öğrenci dostu şehir olmadığı haberleri ulusal medyada da yer bulmaya başladı. Tam da şehrin tanıtımının yapılacağı, üniversitelerin tercih günleri ile öğrencilere Eskişehir'deki üniversiteleri anlatmaya çabaladıkları günlerde yerel yönetim eliyle adeta şehire tuzak kuruldu.

Toplu ulaşım ücreti konusunda bir çok büyükşehirden daha pahalı

Toplu ulaşım ücretleri anlamında uygulanan yüksek rakamlar hala bir çok şehire göre yüksek. Bunun yanında aynı zamanda alınan ücret ve yapılan yol bağlamında da yıllardır yüksek ücret alınıyor. Şehrin ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Arat döneminde ilk kez gündeme gelen tramvay projesi o dönem Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onay görmemiş ve gerekçe olarak da "Nüfusü 1 milyon altında olan yerlerde tramvay projeleri stabil olmaz. Maliyetler yüksek olur"  şeklinde yanıtlanmıştı. Sonrasında Aydın Arat ve ekibi projeyi genişletmiş ve tramvay bakım alanını Tülomsaş arazisine yaparak, Tülomsaş'ı Eskişehir Tramvay Sistemine dahil ederek, hem bakım, hem de üretim anlamında Tülomsaş'a yeni bir vizyon kazandırılması ve daha sonraki yıllarda Tülomsaş'ı bu şekilde Türkiye de tramvay sistemlerinin merkezi konumuna getirmek hedeflenmişti. Bu hedef doğrultusunda yapılan proje değişikli nedeniyle Eskişehir tramvay sistemi Ankara'dan onay alabilmişti. Ancak Aydın Arat görevini tamamyamadan vefat edince proje o haliyle kalmış. Daha sonra ise estram Yılmaz Büyükerşen tarafından nüfus hala 1 milyon altında olmasına rağmen yurtdışı kredileri ile alınmış ve Tülomsaş'ta sisteme dahil edilmemişti. O dönemden sonra Eskişehir'deki toplu ulaşım ücretleri kademeli olarak artırılarak emsal şehirlere göre her zaman yüksek olmak durumunda kaldı.  Halen Eskişehir'de tam bilet ücreti 6 TL, öğreci bilet ücreti 3,5 Tl. Eskişehir'den daha geniş bir yerleşim alanına sahip Konya'da ise Tam Bilet 2,5 Tl öğrenci bileti ise 1,55 tl olarak uygulanıyor.

Tek Kullanımlık Bilet Satışı Hala Başlamadı

Pandemi sürecinde HES kodu uygulamasının toplu ulaşımda kullanım zorunluluğu getirildikten sonra satışı durdurulan TEK KULLANIMLIK bilet satışı HES uygulamasının kullanımdan kalkmasının üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen hala başlamadı. Bu yüzden özellikle şehre günü birlik gelip giden, öğrenci için şehir önceden görmek isteyen toplu ulaşımı kullanacak vatandaşlar için külfet haline dönüştü. Tek satış bileti olmadığından dolayı bir kaç defalık kullanım için vatandaşlar ESKART almak durumunda bırakılıyorlar. Özellikle önümüzdeki günlerde şehrimize gelip, üniversiteleri gezmek isteyen vatandaşların karşılaşacağı bu durum da şehrimiz için olumsuz bir ön izlenime neden olacak.  Sürekli olarak sosyal medyada da gündeme gelen TEK KULLANIMLIK BİLET SATIŞININ bir an önce başlaması talebi hala karşılık bulmuş değil.

Şebeke Suyu Ücret Fiyatlarındaki Yüksek Oranlı Zam Türkiye Gündemine Oturdu

Eskişehir'de her yıl bütçe fazlası veren ve bu bütçeyi de kendi hizmet alanında kullanmayan ESKi şebeke suyu kullanım ücretine zam kararı aldı. Yüzde 40 gibi büyük oranda yapılan zam kararı ise saat 18.00 de alınıp zamsız tarifenin aynı gün 24:00'e kadar uygulanacak olması nedeniyle tüm şehir genelinde su dolum makineleri önünde uzun kuyruklar oluştu. Hem yüksek zam oranı, hem de bu şekilde uygulanması nedeniyle oluşan uzun kuyruklar yine medyanın gündemine oturdu. Sosyal medya üzerinde en çok konuşulan ve paylaşılan konular arasında yer alan bu durum bazı mecralarda Eskişehir'deki öğrencilere gelen ek maliyet yükü ön plana çıkarılırak yayınlandı. Tam da üniversite tercihlerinin yapılmadığı başladığı tarihlerde meydana gelen bu durum şehrimizi tercih edecek öğrencilerin kararını etkileyecek mi onu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Daha öncede yapılan devasa yüzde 60 şebeke suyuna zam kararı da bu zam kararı gibi eleştirilmiş ve hatta CHP'ye yakınlığı ile bilinen bazı ulusal mecralarda da sert şekilde eleştirilmişti.

Kira Ücretlerindeki Yüksek Artış Ulusal Basının Dilinde

Daha yüksek su zammı kararı ve karar sonrasında yaşanan 80lerden kalka kuyrukların tüm şehir gelinde yaşadığının haberleri hafızalardan silinme fırsatı bulamadan bu kez öğrencilere uygulanan 100 yüz ve hatta daha fazlasına zamlanan kira haberleri ulusal mecralarda kendine yer buldu.

Yerel yönetim eliyle zamanlama olarak da şehre ve şehrin üniversite camiasına karşı adeta tuzak gibi uygulanan kararırın  ve diğer gelişmelerin ulusal mecralarda böyle ses getirmesi şehrimizin ve üniversitelerimizin tercih edilmesinde bir engel teşkil etmemesini umuyoruz.

Ancak Türkiye gündeminde artık zamlarla, belediyelerin usulsüz kanunsuz uygulamalarıyla, şiddetle, kadın darp edenlerin hala yerel yönetimlerde üst düzey bürokrat olarak çalışmaya devam etmesi gibi konularla gündeme gelmemk yerine hak ettiği şekilde kendne yer bulmasını umuyoruz.

Konya’da Tramvaya Binen Eskişehirlinin Şaşkınlığı

ÖĞRENCİ DOSTU ESKİŞEHİR Her Konuda Zirvede!

Skandallar ve Zamlanlarla Anılmaktan Kurtulamadık!

Eskişehir'de öğrenciler, kira artış sınırına uymayan ev sahiplerinden şikayetçi

 Eskişehir'de şebeke suyuna yüzde 40 zam - Haberi için tıklayınız -

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar